Osudy Petrušky Šustrové. Poslechněte si rozhlasové vzpomínky novinářky a signatářky Charty 77

6. květen 2023

6. května 2023 zemřela bývalá disidentka a publicistika Petruška Šustrová, bylo jí 75 let. Široké veřejnosti byla známa především jako výrazná česká publicistka, oceněná řadou novinářských cen a také jako překladatelka z anglického a polského jazyka. Patřila k prvním signatářům Charty 77, v roce 1985 byla jednou z jejích tří mluvčích.

Připravil: Adam Drda
Natočeno: 2007
Technická spolupráce: Jiří Fuhrman

Již méně se ví o její pestré minulosti – například to, že byla v roce 1969 za činnost ve skupině Hnutí revoluční mládeže odsouzena ke dvouletému vězení a následně vyhozena ze studií. Od roku 1979 pracovala ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

autor: Adam Drda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.