Zemřel Peter Härtling. V nedělním Ad Libitu uvedeme jeho rozsáhlou novelu Božena

17. červenec 2017
Ad libitum

Ve věku 83 let zemřel německý romanopisec a autor knih pro děti Peter Härtling.  Jeho román Učit se žít jsme vysílali v Četbě na pokračování na jaře letošního roku.

Kolínské nakladatelství Kiepenheuer & Witsch oznámilo, že oceňovaný spisovatel podlehl v těžké nemoci v Rüsselsheimu.

Dětství Härtling prožil v Olomouci, odkud čerpal motivy pro román Opožděná láska nebo novelu Božena. Česky Härtlingovi vyšly také prózy Bábi s Kallem hospodaří nebo Srdeční stěna: Můj román.

Během více než 60letého tvůrčího období vydal Härtling mnoho románů, povídek, autobiografických děl i knížek pro děti. Ústředním tématem je v jeho díle podle agentury DPA vzpomínání, což pro autora znamenalo vyrovnávání se s dějinami a politickou minulostí.

"Naše země přišla o velkého spisovatele. Pro stavy, místa a poměry našel jazyk, který nalézáme jen zřídka," napsal německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Härtling podle něj svými knihami "otevřel celým generacím svět literatury a mnoha lidem - mladým i starým - dával odvahu a útěchu pro 'vandr života'".

Peter Härtling: Božena Božena Petera Härtlinga je krásným příkladem toho, jak není možné oddělit německou historii Olomouce od její historie moravské. Härtling, který na Olomouc do konce života vzpomínal, ve své novele otevírá téma bolestné a doposud neuzavřené. Totiž soužití a následné roztržení dvou rozdílných povah, ale především dvou rozdílných národností před válkou, během ní, i po ní. Sekretářka německého advokáta Božena Kosková tak v novele prochází dodnes jen těžko uvěřitelným kolotočem proměn nejen středu Evropy, ale také středu svých blízkých. Uvedeno v roce 2013 ve Schůzkách s literaturou – věnovaných osmdesátinám Petera Härtlinga – jako četba z novely Božena, kterou pro Český rozhlas přeložila Veronika Opletalová. V režii Tomáše Soldána účinkuje Drahomíra Hofmanová.

Härtling se narodil v roce 1933 v Saské Kamenici (Chemnitz), ale v roce 1941 jeho rodina přesídlila do Olomouce. Po 2. světové válce pak Härtling prchal se svou matkou před ruskou armádou, zatímco jeho otec zemřel v ruském zajetí. Přes Rakousko se rodina dostala v roce 1946 do Německa. Týž rok si matka vzala život a Härtling zůstal se svou mladší sestrou u příbuzných.

Zpočátku se Härtling živil jako novinář a poté jako vedoucí lektor frankfurtského nakladatelství S. Fischer Verlag. V roce 1976 se uvedl jako autor životopisných románů o velkých umělcích knihou Hölderlin. Psal o hudebních skladatelích, jako byli Schubert, Schumann a Mozart. Jeho posledním dílem byl v roce 2015 Verdi - Ein Roman in neun Fantasien (Verdi - román v devíti fantaziích).

autoři: Petr Gojda , sch | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu