Yusra plave o život: Cesta syrské uprchlice z Damašku do olympijského Ria

7. květen 2017
Ad libitum

Prestižní Novinářská cena ocenila 3. května exkluzivní dokument Českého rozhlasu s názvem „Yusra plave o život". Strhující příběh vypráví o odvaze osmnáctileté dívky ze Sýrie.

Yusra společně se sestrou odešly ze Sýrie tzv. balkánskou cestou. Když se přeplněná loď pašeráků dostala do nesnází, skočila do vody a plavala tři a půl hodiny k řeckým břehům. Obě syrské dívky se zachránily.

 

Na srbsko-maďarských hranicích je potkala česká novinářka Magdalena Sodomková a začala s nimi na jejich cestě natáčet. Až v Berlíně zjistila, že Yusra je známá plavkyně ze Sýrie, kterou Mezinárodní olympijský výbor navrhl do týmu uprchlíků na letní olympiádu do Ria.

Jaké to je, žít po útěku v cizí zemi, integrovat se a zároveň čelit mediálnímu tlaku? O příchodu Yusry a její sestry do Berlína a přípravách na olympiádu vypráví druhá část dokumentární série, která vznikla pro stanici Radiožurnál a převzala ji i britská stanice BBC.

Autorky: Magdalena Sodomková, Brit Jensen

Dramaturgie: Brit Jensen

Sound design, zvuk: Jan Trojan

Zvuk: Radim Dlesk

 

autoři: Brit Jensen , Magdalena Sodomková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.