Zemřel Pavel Smetáček, průkopník modernosti v tradičním jazzu

24. květen 2019

Výběr z knihy klarinetisty, skladatele, diplomata, zakladatele a leadra legendárního souboru Traditional Jazz Studio s autorovým komentářem. Účinkuje Aleš Benda. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Pavel Smetáček (*1940) je jedním ze synů dirigenta a hobojisty profesora Václava Smetáčka a historičky umění Milady Lejskové-Matyášové, jeho bratrem je jazzový hudebník Ivan Smetáček.

„Jazzoví entomologové“ Pavel Smetáček a Antonín Bílý ve Vinyl Story

Antonín Bílý a Pavel Smetáček s albem Entomologův sen (Traditional Jazz Studio, 1972)

V květnovém Vinyl Story jsme se podívali na zoubek albu Entomologův sen (1972) legendární formace Traditional Jazz Studio. Mimořádnými hosty pořadu byli dva protagonisté nahrávání, Pavel Smetáček a Antonín Bílý, kteří se na této autorské desce podíleli rovným dílem.

Na Pražské konzervatoři vystudoval hru na klarinet. Ze studií hudební vědy na FF UK Praha byl pro své křesťanské přesvědčení vyloučen. Spolu s dalšími muzikanty založil tradičně jazzový soubor South Dixie, následoval soubor Traditional Jazzmen. Obě tělesa se v roce 1959 stala zárodkem nové Studijní skupiny tradičního jazzu, od roku 1965 trvale nazvané Traditional Jazz Studio. To se pod vedením Pavla Smetáčka postupně vypracovalo, alespoň co se týkalo původní tvorby, na jedno z nejpozoruhodnějších uskupení v Evropě.

Pavel Smetáček podepisuje CD

Zpočátku se skupina zaměřovala na autentickou rekonstrukci jazzové klasiky 20. let 20. století, ale brzy rozšířila svůj záběr i o modernější období vývoje žánru. Souborem prošla více než stovka předních českých jazzových hudebníků. Odehráli kolem pěti tisíc vystoupení doma i v zahraničí.

V polovině 90. let působil Pavel Smetáček jako rada Velvyslanectví ČR v Itálii. Patří mezi nejvýraznější české jazzové hudebníky propagující a aktivně rozvíjející odkaz tradičního jazzu. Vltavské Osudy čerpají z jeho knihy Jsem asi umí(r)něným tradicionalistou, s autorovým komentářem.

Účinkuje: Aleš Benda

Připravila: Jarmila Novotná
Režie: Markéta Jahodová

autor: Jarmila Novotná
Spustit audio