Zatracenci Baudelaire,Verlaine i Poe znovu ožívají. Galerie Hollar otevřela výstavu Tváří v tvář

22. červen 2018

„Zajímavější než duše lidí jsou jejich tváře" - tento citát z díla filozofa Ladislava Klímy uvozuje výstavu „Tváří v tvář", kterou ve středu otevřela Galerie Hollar na Smetanově nábřeží v Praze.

Jejím hlavním tématem je portrét a jejími protagonisty sedmapadesátiletý grafik Pavel Piekar a třicetiletý kreslíř a grafik Martin Mulač, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze. Spolu s nimi vystavuje dva sochařské portréty mladý sochař, grafik a malíř Marek Škubal.

Z výstavy Tváří v tvář

Jak reagoval na žádost autorů, aby se ujal funkce kurátora výstavy, se Karel Oujezdský zeptal historika a teoretika umění Otty M. Urbana. „Ta představa mi od začátku přišla velmi zajímavá a jakkoli Pavel i Martin jsou odlišné generace, spojnic, které mezi jejich tvorbou nacházíme, je celá řada. Nacházíme je zejména v portrétech výrazných postav české, ale i evropské kultury a umění zejména na přelomu 19. a 20. století.“

V době virtuálních světů a nových komunikačních možností se oba inspirují v dávné době dekadentního fin de sieclu. V jejich kresbách a grafikách ožívají v nových a nových dialozích velcí zatracenci Allan Edgar Poe, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Karel Hlaváček nebo Ladislav Klíma.

Výstava potrvá v Galerii Hollar na Smetanově nábřeží v Praze do 15. července.

Doprovodný program výstavy začíná v pondělí 25. června v 19 hodin literárním večerem na které budou číst texty Jitka Bret Srbová, Simona Martínková Racková a Olga Stehlíková. Komentovaná prohlídka s autory výstavy proběhne v Galerii Hollar ve středu 27. června od 17 hodin.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio