Zastav se a nepřežiješ

27. únor 2007

Mark Neveldin a Brian Taylor dávají novou dimenzi pojmu adrenalinový film, když nechávají hlavní postavu Cheva Cheliose běhat po městě nakaženého smrtelným čínským syntetickým virem, jehož působení je schopen brzdit akorát neustálý přísun adrenalinu.

Chev Chelios, nájemný zabiják a postrach podsvětí, se jednoho krásného dne probudí s bolestí hlavy, za niž by se nemusela stydět ani ta nejhorší kocovina. Když pomalu zvedá hlavu z polštáře, zapne se zničehonic televize a rozesmátý obličej grázla Rickyho Verony mu s požitkem sděluje, že svou poslední akci fakt zvoral, a proto teď leží na posteli a na krku má vpich od injekce, která do jeho těla napumpovala solidní dávku syntetického čínského svinstva, jež se váže na červené krvinky a do hodiny ho spolehlivě zabije. Poté co Chev zkontaktuje svého známého doktora a popíše mu příznaky, dozví se, že jeho jedinou šancí je mít v krvi neustále dostatek adrenalinu, který postup viru zpomaluje.

Právě tady začíná Chevova zběsilá jízda po Los Angeles, vpřed ho pohání touha po pomstě a zoufalá snaha udržet se naživu. Musí také zachránit svoji přítelkyni Evu, která, jak mu televize s úsměvem oznámila, je budoucím zářezem na Veronově pažbě. Představte si, že musíte dát zčistajasna dohromady seznam všech činností, které vám rozpumpují adrenalin na nejvyšší míru. Co uděláte? Vrhnete se do vymlácení podniku černošského gangu, poženete se po dálnici v protisměru rychlostí 80 mil/hod., pomilujete se se svojí přítelkyní uprostřed rušné křižovatky v čínské čtvrti? Že vás to nenapadlo? Cheva Cheliose ano a věřte, že mezi těmito vypjatými situacemi málokdy zažije chvilku klidu.

Zastav se a nepřežiješ

Mark Neveldine s Brianem Taylorem dali dohromady šílený scénář, který má s realitou společného asi tolik jako příslušník hnutí Hizbaláh se synagogou, což bych ovšem autorům tolik nevytýkal, neboť snaha o realitu očividně nebyla jejich cílem. Co však jejich cílem nepochybně bylo, je co nejvyšší spád filmu a snaha udržet diváka za každou cenu vmáčknutého do sedačky v kině. To se jim ovšem daří jen částečně; není to ani tak tím, že by v některé pasáži filmu chyběla akce, jako spíš tím, že čas od času máte potíž přistoupit na jejich hru. Nájemný zabiják s aliteračním jménem Chev Chelios, kterého zná celé L. A., se zčista jasna kvůli přítelkyni rozhodne skoncovat se svým povoláním a udělá to zrovna, když má pistoli u spánku své poslední oběti. Trochu romantiky, aby se bavily dámy, trochu drsného humoru, aby se bavili páni a kopec akce pro všechny dohromady.

Zastav se a nepřežiješ

Jako letmé pobavení to funguje. Máte pocit jako byste se dívali na jeden půlhodinový videoklip, ve kterém sice o nic podstatného nejde, ale jsou tam samí charismatičtí účinkující a je to skutečně odvaz. A zrovna tak dlouho, jako si budete pamatovat průměrný videoklip, vám v paměti zůstane i Zastav se a nepřežiješ, možná ještě o trochu méně, neboť vám ho nepřipomene písnička.

Zastav se a nepřežiješ

Zastav se a nepřežiješ je čistokrevná akce a zábava, nehledejte žádnou logiku, žádnou normální myšlenku a rozvinutý příběh. Zhlédnutí vás nijak neobohatí, jenom vám pomůže zabít nějaký ten čas. Zdá se to trochu málo jen mně?

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI Film

Zastav se a nepřežiješ (Crank), Akční / Thriller, USA, 2006 Režie: Mark Neveldine, Brian Taylor, scénář: Mark Neveldine, Brian Taylor, kamera: Adam Biddle, hudba: Paul Haslinger, střih: Brian Berdan, produkce: Michael Davis, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Skip Williamson, Richard S. Wright, Richard Wright

Zastav se a nepřežiješ

Hrají: Jason Statham (Chev Chelios), Efren Ramizer (Kaylo), Amy Smart (Eve), Dwight Yoakam (Doc Miles), Jose Pablo Cantillo (Verona), Carlos Sanz (Carlito), Reno Wilson (Orlando), Jay Xcala (Alex), Keone Young (Don Kim)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.