Zapomenutý ostrov

29. srpen 2008

Jedna je dospělá, trpí extrémní fobií z otevřených prostor a davů lidí, pro niž téměř nevychází ven. Druhé je 12, žije sama se svým otcem na divokém ostrově uprostřed Pacifiku a nebojí se téměř ničeho. Kdo koho zachrání, když dojde na lámání chleba? UVNITŘ TRAILER!

Malá Nim (Abigail Breslinová) žije se svým otcem Jackem (Gerard Butler) na nevelkém sopečném ostrově, který je ztracen uprostřed Tichého oceánu. Jack zasvětil svůj život zkoumání mořského planktonu a malá Nim je šťastná, že může být stále s ním a se svými kamarády - tuleněm Silkym a ještěrkou Fredem. Nim má dostatek volnosti i pohybu na čerstvém vzduchu, táta ji vzdělává a spojení se světem jim zajišťuje internet a loď, která jednou za půl roku přiváží zásoby. Svůj život by za nic na světě nevyměnila a smutná je jen občas, když myslí na maminku, kterou nikdy nepoznala a zná ji jen z tatínkova vyprávění. Její největší láskou je Alex Rover, hrdina dobrodružných románů, který se nebojí ničeho na světě a ze smrtelných nebezpečí se dostává s bravurou, lehkostí a lehce ironickým humorem.

Jednoho dne se Jack rozhodne odjet kvůli pozorování fosforeskujícího planktonu na volné moře a Nim ho uprosí, aby mohla zůstat na ostrově sama a pozorovat líhnutí mořských želv. Hned druhý den po Jackově odplutí však udeří prudká tropická bouře, která poškodí jeho jachtu, připraví ho o možnost komunikace s Nim a zanechá nemalou spoušť i na ostrově. Nim je sice samostatná a statečná holčička, ale zmítá jí nejistota ohledně toho, co se stalo s tátou, a navíc se k ostrovu, který byl vždy rodinným tajemstvím, blíží velká výletní loď. Je jí jasné, že potřebuje pomoc. Obrátí se tedy prostřednictvím internetu na jedinou dospělou osobu, které kromě otce důvěřuje, na Alexe Rovera, autora dobrodružných knih se stejnojmenným hrdinou. Netuší však, že se za tím jménem skrývá Alex Roverová (Jodie Fosterová), žena, která téměř celý svůj život neopustila vlastní byt a která trpí nesčetným množstvím fobií.

Zapomenutý ostrov

Alex svádí urputný boj mezi svým strachem a morální odpovědností za dítě ponechané napospas krutému osudu. Její odhodlání se zosobnilo v postavě dobrodruha, jemuž vdechla život ve svých románech a který ji nelítostně pohání, aby se postavila všem svým fobiím a sama se vypravila zachránit holčičku ztracenou tisíce kilometrů od civilizace. Jack mezitím daleko na volném moři bojuje svůj marný boj s čerpáním vody z proražené jachty a malá Nim se chystá spolu se svými zvířecími přáteli přesvědčit posádku i turisty výletní lodi, že její ostrov je místem, kterému by se měli raději vyhnout.

Zapomenutý ostrov

Jedna tropická bouře tak zamíchá životy tří lidí. Nim pochopí, že samota není tou nejbáječnější věcí na světě, když nevíme, kdy skončí. Jack si uvědomí, že dcerku miluje přeci jen víc než jednobuněčné mořské organismy a měl by jí věnovat víc času. A Alex konečně opouští pochybné bezpečí vlastního bytu a na vlastní kůži poznává všechno, o čem zatím jen psala.

Termín "rodinný film" pro mě většinou znamenal představu pochybného snímku s nepříliš propracovaným scénářem, zato však plným infantilního humoru (jiný přeci děti nepochopí), patetických scén, nedůsledných a neschopných padouchů a závěrečného ujištění, že se všichni mají rádi navzdory občasnému zaskřípání. Zapomenutý ostrov diváka příjemně překvapí dětským pohledem na svět, nekomplikovaným, ale přesto ne hloupým scénářem a romantikou dálek a exotického prostředí, které vytváří úžasnou kulisu. Vzhledem k tomu, že vypravěčem je malá Nim, odpustíme příběhu snadno určité přibarvování i nadsázku, která je zde důkazem dětské fantazie a hravosti.

Zapomenutý ostrov

Největší devizou Zapomenutého ostrova jsou bezesporu herecké výkony. Abigail Breslinová je milá a přirozená, jak jen dokážou děti být a hravě dokazuje svou hereckou profesionalitu prověřenou už předchozími filmy (Znamení, Malá Miss Sunshine). Gerard Butler si střihl dvojroli otce Nim a imaginárního dobrodruha Alexe Rovera, přičemž role dobrodruha mu očividně sedla lépe než role starostlivého otce. Položil se do ní s vervou, hravostí a nadšením a jeho diskuse se svou stvořitelkou, spisovatelkou Alex vám permanentně cukají koutky.

Zapomenutý ostrov

Nejvíc prostoru ovšem dostala Jodie Fosterová, jejíž Alex je hereckým koncertem na téma fobie, neurózy a překonávání sebe sama. Její samomluva je propracovaným dialogem s dobrodružnou částí její osobnosti, která se dosud drala na povrch jen na papíře. Alex je sebeironická, místy sarkastická, nemá o sobě žádné iluze, prostě jen touží udělat co je správné a alespoň jednou v životě se zachovat jako hrdina z románu.

Zapomenutý ostrov

Zapomenutý ostrov je milý film, který je schopný uspokojit děti i dospělé. Nadsázka, jemný humor a nadstandardní herecké výkony spolu s exotickými kulisami tichomořského ostrova snadno udrží divákův zájem, takže snadno odpustí klasický a předvídatelný happyend i slabší pasáž boje Nim proti turistům ve stylu "Sám doma". Pokud chcete ještě před začátkem školního roku vytáhnout děti do kina, Zapomenutý ostrov rozhodně není špatnou volbou.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Zapomenutý ostrov

Zapomenutý ostrov (Nim's Island) rodinný / dobrodružný, USA, 2008

Režie: Jennifer Flackett, Mark Levin, scénář: Joseph Kwong, Paula Mazur, Mark Levin, Jennifer Flackett, knižní předloha: Wendy Orr, kamera: Stuart Dryburgh, produkce: Paula Mazur, Alan Edward Bell, hudba: Patrick Doyle, střih: Stuart Levy

Hrají: Abigail Breslin (Nim Rusoe), Jodie Foster (Alexandra Rover), Gerard Butler (Jack Rusoe / Alex Rover), Michael Carman (kapitán)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio