Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

8. červenec 2008

Původem novozélandský režisér Andrew Dominik se ve svém prvním snímku Drsňák Chopper (2000) pokusil zmapovat život nejslavnějšího australského zločince Marka Choppera Reada. S podobným tématem, ale ve větším stylu přichází i v Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Vypráví v něm příběh jednoho z nejznámějších amerických desperátů, který patnáct let po občanské válce severu proti jihu vraždil a loupil ve státě Missouri. UVNITŘ TRAILER!

Dominik Jamese nepředstavuje pouze jako hledaného zločince, ale přibližuje i jeho soukromý život, v němž pod jménem Thomas Howard vychovává dvě děti a v neděli chodí s rodinou do presbyteriánského kostela. I pod občanskou slupkou ale zůstává James tím, čím je - charismatickým primitivem, pro kterého smrt není nic, o čem by se mělo dlouze přemýšlet, a který právě plánuje loupežné přepadení vlaku v Blue Cut. Jako společníci mu poslouží zoufalci jemu podobní, které posbíral z okolních kopců, aby je po vyplacení vrátil tam, kde je našel. Jedním z nich je i Robert Ford, mladíček, který Jesseho bezmezně obdivuje jako živou legendu . Čím větší je však obdiv bezvýznamného Forda, který v tehdejším drsném světě neznamená vůbec nic, tím palčivější je jeho touha po slávě a velkých činech. Kolem Jesseho Jamese se stahuje smyčka vládních agentů a Robert Ford, kterému mezitím Jesse poskytl svůj dům a ochranu, dostává svou příležitost.

Dominik příběh o Jesse Jamesovi a Robertu Fordovi nepojímá jako šestákovou pistolnickou legendu se střílením v baru. Velmi pomalé tempo vyprávění, smysl pro detail a důraz na jednotlivé postavy odkazují spíše k psychologické studii ve westernových kulisách. Konfrontace Fordovy bezvýznamnosti toužící po slávě se slávou samotnou zosobněnou Jamesem jsou nadčasová témata, jejichž platnost umocňují biblické motivy, k nimž se tu přímo i nepřímo odkazuje.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Příběh je retrospektivně vyprávěn anonymním vypravěčem, který zřejmě ještě zažil staré dobré časy, navíc způsobem který díky rozmazaným okrajům záběrů či sépiovým barvám připomíná dobové fotografie. K pocitu nostalgie mohutně ale nevtíravě přispívá melancholické hudba Nicka Cavea. Doprovod kulturně spřízněného muzikanta obsahuje zádumčivé drnkání na kytaru, větší hudební plochy i historky vyřvávané pijáky v barech.

Méně šťastnou volbou se ukázalo být obsazení Brada Pitta v roli Jesseho Jamese. Jakkoliv je v jeho podání James dráždivě nečitelný a neuchopitelný, typově mu příliš neodpovídá. Snímek tak sice získal potřebný magnet pro širší publikum, ale spíše než Jamesem zůstal Brad Pitt Bradem Pittem (což mu nezabránilo získat cenu za nejlepšího herce v hlavní roli na filmovém festivalu v Benátkách).

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Herecky slavnějšího kolegu zastiňuje Casey Affleck jako Robert Ford, skutečná hlavní postava celého příběhu. Jeho chlapecká vizáž překvapivě účinně odráží rozpolcenost mezi obdivem ke svému idolu a touhou zaujmout jeho místo ("Chceš bejt jako já, nebo chceš bejt já?" ). Mladíček, chycený do pasti mezi žádostivostí po slávě a morálkou podléhá silnějšímu z pudů, aby byl po smrti Jesseho Jamese jeho čin totálně zrelativizován. Označen za zbabělce kočuje Ford s divadelním představením, v němž se mu znovu a znovu předváděná zrada stala zdrojem živobytí.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem je filmem pro náročného diváka nikoliv snad v intelektuálním slova smyslu, ale náročnou stopáží - 160 minut (původní verze jich měla 240) odkazuje spíše k domácímu filmovému zážitku. Svými nároky na trpělivost a meditativním přístupem rozhodně není pro každého. Stejně jako možnost ocitnout se v těsné blízkosti svého idolu a neshořet.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD flash trailer, Warner Bros.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) drama / western, USA, 2006, 160 min.

Režie, scénář: Andrew Dominik, hudba: Nick Cave, Warren Ellis, kamera: Roger Deakins

Hrají: Brad Pitt, Casey Affleck, Paul Schneider, Sam Shepard, Sam Rockwell

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio