Za suknem do Humpolce. Kulturní prostor 8smička zažívá své první léto

16. květen 2018

Na půl cesty mezi Prahou a Brnem vyrostla instituce, která stojí za návštěvu. Díky výborné architektuře, zajímavému programu a celkově dotaženému konceptu.

„Málokdy se stane, že člověk stojí u zrodu instituce a může jí vytvářet celou od začátku. Ne že jen uděláte remake loga nebo něco oživíte,“ říká hlavní kurátorka 8smičky Emma Hanzlíková. „Dostali jsme prostor a důvěru,“ doplňuje ředitelka Marcela Straková. O 8smičce se psalo ještě dřív, než na jaře letošního roku otevřela. Impulz k založení kulturního centra s galerií, kavárnou, knihkupectvím a přednáškovým sálem vzešel z iniciativy obyvatel Humpolce, finančně zaštiťuje 8smičku místní soukromý investor.  Výrazná na šedo natřená budova zaujme na první pohled.

Z výstavy Pocta suknu v humpolecké 8smičce

První výstava, Pocta suknu – textil v kontextu umění, probíhá do 12. srpna a přímo navazuje na původní účel budovy. Ta byla součástí komplexu soukenického areálu, závod byl označen číslovkou 8. „Nejsme textilní muzeum“, upozorňuje ale Marcela Straková a Emma Hanzlíková dodává: „ S Markétou Vinglerovou, odbornicí na textil a kurátorkou Uměleckoprůmyslového muzea, jsme výstavu připravovali skoro dva roky, představujeme průřez textilního umění v českém kontextu posledních sta let“.

Roman Štětina, Auditorium na výstavě Pocta suknu v 8smičce

Součástí výstavy je i ohlédnutí za místní soukenickou historií, artefakty dodávali i místní obyvatelé.

Pamětníků je v Humpolci hodně a poskytli nám skvělé věci. Téma té místní kolektivní paměti, to není věc, se kterou s aktuální výstavou končíme, chceme ho dál udržovat třeba v doprovodných programech.
Marcela Straková

Jaké má 8smička další plány? Co nabízí místním i přespolním návštěvníkům? A jak funguje tým, který za ambiciózní kulturním centrem stojí? Poslechněte si záznam celého pořadu včetně hudby, kterou vybral Dominik Gajarský.

Spustit audio