Za Josefem Abrhámem. Připomeňte si jeho rozhlasové herectví v povídce Křtiny 1947 od Bohumila Hrabala

17. květen 2022

Ve věku 82 let zemřel v pondělí Josef Abrhám. Informaci potvrdil režisér Jan Kačer. Jeden z nejpopulárnějších českých herců spojil svou divadelní kariéru především s Činoherním klubem, příležitost mu nabídl film, kde vytvořil řadu legendárních rolí. Jeho rozhlasové herectví si můžete připomenout v povídce Křtiny 1947 od Bohumila Hrabala. Nechybí tu pro Hrabala typická fascinace tajemstvím a skrytou krásou nehezkých míst, všedních věcí a malých lidských osudů.

Bohumil Hrabal: Křtiny 1947
Účinkuje: Josef Abrhám
Natočeno: 2004

Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně. Vystudoval pražskou DAMU, pak krátce působil v Divadle na Vinohradech a od roku 1965 patřil k hlavním hereckým osobnostem Činoherního klubu v Praze / hrál v inscenacích Pension pro svobodné pány, Revizor, Višňový sad, Candid, Popraska na laguně, Tři v tom, Hráči, Bez roucha a také ve dvou hrách Václava Havla – v Audienci a Žebrácké opeře.

První filmovou roli získal ve studentském snímku Věry Chytilové Strop. Od šedesátých let pak ztvárnil role ve filmech Každý den odvahu, Dita Saxová či Pension pro svobodné pány.  Od sedmdesátých let se pak často objevoval ve filmových komediích dvojice Smoljak – Svěrák a televizních seriálech / například Nemocnice na kraji města, Cirkus Humberto, Hraběnky.

V roce 2020 získal Josef Abrhám CENU THÁLIE za celoživotní mistrovství v činohře.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.