Z deníku posluchače Klusáka: Rastaman zaklíná Husáka, Roly Porter hřmí funerálním uměním, fotograf Sudek pouští desky

21. červen 2020

Rekonstruovat a rekapitulovat posluchačské zážitky z uplynulého měsíce: To je jednoduchý koncept měsíčních návratů do Sedmého nebe podle Pavla Klusáka. Osobnějším tónem komentuje nahrávky aktuální i archivní, hudebně intenzivní i z raritních dokumentárních archivů.

Album mohutného postnoisového soundu, které se vrací k dávným pohanským písním pohřebních rituálů, natočil bristolský producent Roly Porter. Tuhle hrozivou a zároveň důstojnou verzi funerálního umění uvádí Sedmé nebe jako jednu z novinek. Připomíná i producenta Scannera, který si získal kontroverzní věhlas odposloucháváním mobilních sítí a včleňováním hovorů do ambientní hudby. Britský Robin Rimbaud čili Scanner se během koronakrize ponořil do svého archivu, udělal v něm trochu pořádek a zveřejnil dlouho nedostupná alba z devadesátých let: Téma odposlouchávání a úniku soukromých dat od té doby nezestárlo, naopak.

Logo

Klusákovy pořady někdy podezřele hraničí s až příliš rozpustilou, rozmáchlou, eklektickou dramaturgií. Je jen na posluchači, zda najde vnitřní soudržnost v poslechu vokálně brilantních sedmdesátníků Manhattan Transfer, vzácném zachycení fotografa Josefa Sudka vyprávějícího o domácích salonech s pouštěním gramofonových desek, či v různých typech vyprávějících energických hlasů – jamajského básníka Lintona Kwesi Johnsona, Petra Rybíze Tomana doprovázeného postjazzovým Heterofónem Pavla Zlámala a vokoderového recitátora poezie s nickem Misogym.

V pořadu dojde i na tragickou postavu zpívajícího komika a autisty Tiny Tima, elektroakustickou tvorbu Veroniky Svobodové (oceněnou na mezinárodní soutěži EBU – Palma Ars Acustica), konfrontační folkrock Inženýra Vladimíra a tradiční mužský sbor ze Sardinie Tenore e Cuncordu de Orosei. “Snad právě výzva porozumět, jak se tohle všechno dá přirozeně propojit, je nakonec to hlavní,” říká o svých dosavadních “deníkových” Sedmých nebích autor.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související