Yasmina Reza: Muž otevřený náhodám. Radoslav Brzobohatý ve hře o nečekaném setkání spisovatele a jeho čtenářky

24. březen 2020

Může to být opravdu jen dílo náhody, že do jednoho kupé v rychlíku z Paříže do Frankfurtu proti sobě usednou spisovatel Paul Parsky a jeho čtenářka Martha, která si na cestu navíc vzala Parského knihu Muž otevřený náhodám? A jak se vyvine zvláštní situace, která mezi nimi nastane? Radoslav Brzobohatý a Růžena Merunková ve hře francouzské dramatičky. Poslouchejte on-line po dobu jednoho o týdne po odvysílání.

Účinkují: Účinkují Růžena Merunková, Radoslav Brzobohatý a Pavel Oskar Gottlieb
Připravil: Michal Lázňovský
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Michal Lázňovský
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v roce 1997

Zatímco Martha okamžitě spisovatele pozná a přemýšlí, jestli je vhodné, aby před ním četla jeho vlastní knihu, pro Parského zůstává zajímavou neznámou, na které ho zaráží, že si do vlaku nevzala nic na čtení.

Mluvím k vám tajně. Tajně vám říkám všechno to, co vám nikdy neřeknu. Jak Vás mám oslovit? Vás, který jste na sklonku života, já, která jsem také na sklonku života. Jakými slovy, která by odpovídala našemu věku?

Francouzská dramatička Yasmina Reza postavila svou ranou hru L´Homme du hasard z roku 1995 na paralelních vnitřních monolozích obou postav, které jakoby se s ubíhajícím časem čím dál víc blížily k bodu, kdy jeden z pasažérů poruší mlčení a osloví toho druhého. Dojde pak mezi nimi ke skutečnému setkání?

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.