William Shakespeare: Troilus a Kressida

23. září 2017

Méně známý Shakespearův příběh lásky a cti odehrávající se na pozadí bojů trojské války. On-line k poslechu do pátku 29. září 2017.

William Shakespeare

Troilus a Kressida patří v rámci díla nejslavnějšího dramatika k méně známým a obtížně zařaditelným titulům. Hru váže mytologický kontext, prvky tragédie se střídají s ironií a drsným humorem.

Možná právě proto však může být i dnes překvapivě živým obrazem světa – surového, komplikovaného, dramatického i komického zároveň.

Osoby a obsazení: Priam, král trójský (Karel Pavlík), Hektor (Otakar Brousek), Troilus (Bořivoj Navrátil), Paris (Petr Herrmann), Aeneas, trójský šlechtic (Miroslav Doležal), Kalchas, trójský kněz (Antonín Zíb), Pandar, strýc Kressidin (František Filipovský), Agamemnón, nejvyšší vůdce řeckých vojsk (Vladimír Leraus), Menelaus, jeho bratr (Soběslav Sejk), Achilles (František Krahulík), Ajax (František Hanus), Ulixes, řecký vůdce (Vladimír Šmeral), Dioméd (Jaromír Spal), Patroklus (Karel Houska), Thersites, řecký šprýmař (Jaroslav Štercl), Helena, žena Menelaova (Irena Kačírková), Kasandra, dcera Priamova (Julie Charvátová), Kressida, dcera Kalchasova (Viola Zinková), Andromaché, žena Hektorova (Karolina Slunéčková), Sluha Kressidin (Vladimír Čech) a Sluha Parisův (Karel Fořt)

Přeložil a pro rozhlas upravil: Jaroslav Kraus
Hudbu složil: Bohumil Čipera
Dramaturg: Dalibor Chalupa
Režie: Miloslav Jareš

Natočeno v roce 1966.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio