Wallace & Gromit - Prokletí králíkodlaka

31. prosinec 2005

Potrhlý, roztržitý a zamilovaný vynálezce se spolu se svým zodpovědným psem znovu ocitá ve víru dobrodružství, tentokrát ovšem ještě temnějšího, než jste čekali. Nenapravitelný milovník sýrů, vynálezce Wallace, toho času na dietě, a jeho věrný přítel Gromit žijí spokojeným životem v malém městečku, jehož poklidné vlny zřídkakdy zčeří neočekávaná událost. Jejich firma na potírání škůdců velmi dobře prosperuje, neboť pěstitelství a zahrádkaření je koníčkem a vášní téměř všech místních obyvatel a sofistikované metody, používané firmou Anti-pesto na odchyt králíků a prevenci jejich činnosti, slaví úspěch za úspěchem.

Pokud pomineme neočekávané události, tak ani toho očekávaného se v městečku příliš neděje, a také proto je s napětím a emocemi očekávána každoroční pěstitelská soutěž, pořádaná již od nepaměti rodem Tootingtonů. Wallace s Gromitem stojí před přetěžkým úkolem, uhájit políčka, zahrádky a pařeniště před nájezdy hlodavců a zachovat tak soutěžní zeleninu hrdým pěstitelům. Všechno jde skvěle, dokud se ve městě nezjeví příšerný králíkodlak, vskutku důstojný a hrozivý protivník.

Z filmu Wallace a Gromit

Studio Aardman se po dlouhých peripetiích dostalo ke své vysněné metě celovečerního filmu smlouvou s DreamWorks SKG. Po první vlaštovce (pokud se tomu tak dá říct, když se jednalo o úplně jiný druh opeřenců) filmu "Slepičí úlet" se v čele s Nickem Parkem pustilo do dlouhometrážního příběhu svých nejproslulejších postaviček Wallace a Gromita. Prokletí králíkodlaka je v mnoha ohledech dosavadním vrcholem jejich tvorby. Formelínové postavičky tu pláčí, radují se, zuří, v akčních scénách létají vzduchem, padají, skáčou, absolvují divoké honičky a vás to vtáhne. Zapomenete na plastelínu a sledujete bez dechu jejich eskapády. Kombinace klasické a počítačové animace otevřela novou dimenzi, umožnila spoustu triků, které by nebyly klasickým způsobem uskutečnitelné a navíc zachovala postavičkám poctivý, rukodělně uplácaný vzhled. To spolu s kvantem světelných, výbuchových a létacích efektů dává dohromady skvělou kombinaci, při jejímž sledování žasnete nad propracovaností formelínových panáčků i exteriérů a zároveň kroutíte hlavou nad tím, co všechno s nimi lze provést.

Animace formelínových modelů spolu s využitím speciálních počítačových efektů posunula oblíbené postavičky z krátkometrážních grotesek rovnou pod reflektory celovečerního snímku a s tím se samozřejmě musel změnit i dosavadní úsporný vyprávěcí styl. Aardmanovský rukopis vede neustálá řada gagů, ať už narážek na filmy, známá literární díla anebo parafráze nejrůznějších hudebních motivů, na rozdíl od krátkých W & G jsou však trochu učesanější a vyzrálejší. Pobavila mě scéna, kdy kamera přejíždí přes Wallaceovu knihovnu a můžeme zahlédnout tituly jako například Kartouza Parmazánská, Na východ od Eidamu, Dějiny Brie-tanie nebo Čekání na Goudota.

Z filmu Wallace a Gromit

Režii se daří skvěle udržovat spád filmu, kromě první půlhodinky, kdy se vytváří zápletka a seznamujeme se s postavami, je děj vygradovaný až do samotného konce. Chvíle napětí jsou vyvažovány typicky britským humorem. Kapitolou sama pro sebe jsou postavy, kromě Wallace a jeho čtyřnohého přítele je ve filmu mnoho karikatur doplňujících kolorit venkovského městečka. Pobaví vás zapřísáhlá pacifistka a milovnice zeleniny Lady Campanula Toottingtonová, militantní lovec a místní macho Viktor Quartermaine, v neposlední řadě i pastor se silně vyvinutým sklonem pro dramatičnost. Celkový dojem z filmu ještě umocňuje výborná hudba a vhodně vybraný soundtrack.

Prokletí králíkodlaka je snímkem, který neurazí, příjemně pobaví, a to jak dospělé, tak i mladší. Navíc vám umožní žasnout nad umem animátorů a po několikerém zhlédnutí zas narazit na spoustu báječných detailů, které vám předtím unikly.

Z filmu Wallace a Gromit

Související odkazy: oficiální stránky filmu

Režie: Steve Box, Nick Park; scénář: Nick Park; produkce: Claire Jennings, Peter Lord, Nick Park; hudba: Lorne Balfe, James Michael Dooley, Rupert Gregson-Williams; kamera: Tristan Oliver, Dave Alex Riddett; střih: David McCormick, Gregory Perler

Hrají: Peter Sallis (Wallace/Hutch), Ralph Fiennes (Victor Quartermaine), Helena Bonham Carter (Lady Campanula Toottington), Peter Kay (PC Mackintosh), Nicholas Smith (Reverend Clement Hedges)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.