Vzpomínka na Furore

3. únor 2004

Už patnáct let uplynulo od doby, kdy tandem Dvořák - Nekvasil poprvé poškádlil obecenstvo neortodoxní operou Faust od Josefa Berga. Tehdy se začala psát historie Opery Furore, opery, která nebrzdí.

Dnes již legendární Faust odstartoval několikaleté období experimentů s operou. Po Faustovi následovalo avantgardní ztvárnění barokní opery H. Purcella Dido a Aeneas, které bylo uvedeno pod názvem Houslema do železa. Tuto operu se oba inscenátoři nerozpakovali zahájit ohlušujícími údery železných houslí do kovadliny umístěné na forbíně. (Rytíř Aeneas tak nenechal žádného diváka na pochybách, že navštívil správné představení. :-) Koneckonců Dvořák s Nekvasilem se rozpakovali málokdy; vysypat operním zpěvákům na scénu sáček plný prachu z vysavače pro dokonalou iluzi slov "Prach jsi a v prach se obrátíš" (Faust), je vskutku velmi neotřelé.

Z představení Andy Warhol

Toto období zakončila v pořadí třetí opera - Andy Warhol. Na této inscenaci je zajímavé to, že byla po všech stránkách původní. Libreto vycházelo z odpovědí Andyho Warhola na otázky, které mu kladli v různých médiích. Divák se tak mohl dozvědět, že Andy ze všeho nejraději pije coca-colu, protože "chutná tak dobře a dodává tolik energie", nebo že "rád rozdával dárky, zvlášť když to byl medvídek Panda", či že "namaloval Marylin, až když byla mrtvá". Osobnost Andyho Warhola byla naprosto fascinující. Byl to umělec, který povýšil reklamu na umění, rád experimentoval (viz např. jeho osmihodinový film Spánek) a hlásal, že každý má právo na patnáct minut slávy. V duchu této jeho osobnosti se nesla celá opera.

Nápaditost - to byl společný jmenovatel pro všechny inscenace Opery Furore. Dvořák s Nekvasilem se vždy snažili všechny své nápady, ať už byly jakékoliv, dotáhnout do konce, a to byl základ úspěchu. Navíc s takto originálním pojetím opery přišli jako první. Opera Furore se dá chápat i jako určitý protest proti tehdejšímu konzervatizmu kamenných divadel.

Na začátku se psal rok 1989. Daniel Dvořák a Jiří Nekvasil spolu působí již patnáct let a za tuto dobu vytvořili 36 převážně operních inscenací. Prošli Komorní operou, Státní operou a v současnosti působí v Národním divadle, Daniel Dvořák jako jeho ředitel, Jiří Nekvasil jako šéf opery. Tuto neděli se oba pachatelé vrátili na místo činu - do Malostranské besedy, aby si tak spolu s členy, spolupracovníky a příznivci Opery Furore připomněli 15. výročí jejího založení.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.