Výzkum tkáňových náhrad

12. únor 2013

Jaké překážky musí překonat a jaké požadavky splnit vědci, kteří vyvíjejí nové materiály pro různé náhrady kostí, kloubů a dalších částí lidského těla?

Vědci dnes vytvářejí nové materiály s unikátními vlastnostmi, které by měly sloužit v medicíně jako různé tkáňové náhrady, implantáty nahrazující kosti, klouby nebo i zuby. Vytvářejí se tzv. tkáňové nosiče z různých materiálů, které jsou osazovány určitými buňkami, buď kmenovými, nebo specializovanými – třeba buňkami chrupavky.

Takový nosič se pak dá implantovat do těla, kde dojde k obnově poškozené tkáně. Nově vyvíjené kovy, keramika, syntetické polymery a různé vícesložkové neboli kompozitní materiály, z nichž jsou všechny takovéto náhrady vyrobeny, musí splňovat celou řadu požadavků. Nejen, že nesmí vyvolávat nežádoucí reakci imunitního systému, ale musí také bez problémů splynout s tkáněmi pacienta, být osídleny jeho buňkami, podněcovat jejich růst a diferenciaci atd.

Nejrůznější formy interakce buněk s umělými materiály pro tkáňové náhrady zkoumají vědci pod vedením doktorky Lucie Bačákové z Fyziologického ústavu Akademie věd, se kterou si o jejich práci povídala Jana Olivová.

autor: Jana Olivová
Spustit audio