Výročí týdne – Andrzej Wajda

27. únor 2011

Režisér Andrzej Wajda patří mezi nejvýznamnější žijící tvůrce našich severních sousedů. Vzdělaný, umanutý, kdysi zakazovaný, dnes ctěný i kritizovaný pro necitlivé vystoupení v čase smutku ze smolenské tragédie.

Před lety o Wajdovi v listu Gazeta Wyborcza napsal Tadeusz Sobolewský: „Andrzej Wajda je v podstatě básník a básník svou pravdou převyšuje politiku i historii.“ Historie Wajdu neobešla – stačí si telegraficky připomenout jeho životaběh.

Narodil se 6.března 1926 v polských Suwałkách v rodině vojenského důstojníka Jakuba Wajdy, který byl zavražděn ruskou NKVD v Katyni. Protože „jen svině sedávaly za války v kině“, jak režisér později prohlásil v jednom interwiev, první významný film, který shlédl po válce, byl Občan Kane Orsona Welse. Od roku 1946 studoval v Krakově malířství, které po třech letech „vyměnil“ za studium režie na lodžské filmové škole.

Jako filmový režisér se Wajda prosadil ve druhé polovině 50. let stěžejními dramaty – filmem Kanály vyprávějící o varšavském povstání a snímkem Popel a démant o poválečném vyřizování účtů. Tehdy jasně formuloval, že předurčením filmu je „vyprávět o lidech.“ Wajda proslul jako vynikající adaptátor zejména polské literatury a jako tvůrce velkých historických pláten (Danton, Pan Tadeáš, naposledy Katyň). Stal se jedním z inspirátorů a iniciátorů polského kina morálního neklidu (filmy Člověk z mramoru, Člověk ze železa) a je rovněž významným divadelním režisérem a pedagogem.

Z ocenění, kterých se mu dostalo, připomeňme čestného Oscara z roku 2000 za celoživotní tvorbu. Zatím posledním Wajdovým filmem je Puškvorec (2009), meditace o stárnutí, osamělosti a smrtelnosti. Andrzej Wajda dnes žije a pracuje mezi Krakovem a Varšavou.

A právě na návštěvě ve varšavském domku natočil rozhovor autor pořadu Miloš Doležal. Andrzej Wajda mu při té příležitosti připomněl, že u jeho uměleckých začátků stál pražský rodák, malíř Józef Czapski: „Jeho knížka o malíři Pankiewiczovi na mě měla rozhodující vliv. Bylo mi tehdy patnáct let a já se pod jejím vlivem rozhodl zapsat se na výtvarnou akademii.“

V pořadu Výročí týdne hovoří Andrzej Wajda a Miloš Doležal, účinkují Antonín Molčík a Jana Franková a doprovází jej zvukové záběry z natáčení filmu Katyň. Vysíláme 27. února 2011 ve 14:00.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.