Výběr z denního tisku, 11. srpna

11. srpen 2011

Připravila Lenka Novotná.

MF DNES upozorňuje na slovenský filmový thriller Viditelný svět, který v režii Petera Krištúfka přijde do kin 18. srpna. Mirka Spáčilová v článku „Ze všech mých podivínů to tenhle dotáhl nejdál“ přibližuje osud muže, který delekohledem ze svého bytu sleduje cizí životy, po té, co do nich vstupuje. V hlavní roli účinkuje Ivan Trojan, jeden ze dvou česky hovořících herců v tomto filmu. Jeho matku hraje Jana Hlaváčová. Ve viditelném světě debutuje slovenská herečka Kristína Turjanová.

MF DNES a také všechny další listy, z nichž vybíráme, informují o tom, že zpěvačka Hana Hegerová ruší ze zdravotních důvodů své turné i narozeninový koncert. „Vzhledem k tomu, že momentálně nelze zaručit náhradní termíny, peníze za zakoupené vstupenky vrátíme v jednotlivých prodejních místech“ – uvedla Dana Skalová, která zpěvačku zastupuje. Jedná se o plánované koncerty např.ve Zlíně, Brně a Praze včetně těch, na nichž chtěla slavná šansoniérka oslavit své osmdesátiny.

Ve čtvrtečním Magazínu Dnes přináší Jan Malinda příběh nazvaný Simona Monyová - Tragický konec autorky bestsellerů. Spisovatelka zavražděná minulý týden, „Neviditelná autorka bestsellerů“, bude prý čtenářům chybět víc, než by se zdálo.

Lidové noviny zvou na „Svižný film a zpomaleného zlosyna“ – nový thriller nazvaný Obhájce, který přináší přiměřeně velkou káru, kterou po Los Angeles krouží přiměřeně prohnaný právník, zastupující přiměřeně zábavné typy z polosvěta, přiměřeně šlapající písně, přiměřeně, tedy hodně, dekadentního padoucha. Jenom ten řešený případ by potřeboval přiměřenou dávsku smyslu. Píše Ondřej Štindl o filmu Brada Furmana, v němž hlavní roli ztvárňuje Matthew McConaughey a který má českou premiéru právě dnes.

Povídkou Geniální plán začíná poslech chystaného dvojalba Draculův švagr. Jiří Lábus na aktuální audioknize hororových a sci-fi povídek Miloslava Švandrlíka osvědčuje své hlasové a výrazové schopnosti populárního spíkra. Uvádí v Lidových novinách Marta Švagrová.

Hospodářské noviny hlásí, že vyšel svazek korespondence svérázného básníka a kněze Jakuba Demla. Vydávání korespondence Jakuba Demla je důležitým počinem, neboť tasovský rodák patřil k autorům, kteří ve svém díle privátní a veřejné nerozlišovali – respektive, soukromé se často stává veřejným a veřejné se „privatizuje“. „Náleží k tomu proudu české literatury, která se nezajímá o žánr románu či povídky, nýbrž stojí na bezprostřednosti osobního náhledu a hojně využívá deníků a korespondence – jde tedy o jakousi nepřetržitou přetržitost, v níž život píše literaturu a literatura je v životě tím hlavním.“ – míní Ondřej Horák v rubrice Nová kniha. Svazek nazvaný „I tento list považujte za neúplný“ vydalo nakladatelství Dauphin.

Právo zve mj. na Open Air Festival, začínající dnes v 15.30 na letišti v Panenském Týnci. Vstup na první den je zdarma, přičemž pořadatelé vybízejí diváky, aby přišli atmosféru akce vyzkoušet a nasát. Představí se skupiny Polemic, Neruda, Please The Trees, Houpací koně, Švihadlo, Totální nasazení a další.

Peter Kováč v HN upozorňuje na to, že poklidnou letní pražskou kulturní sezónu rozvířila prodejní výstava, která tu ještě nebyla. Galerie Miro ve spolupráci s berlínskou Galerií Michaela Haase nabízí v areálu Strahovského kláštera vybraný soubor klasiků moderního evropského a amerického umění 20. století. Objeví se zde Braque, Cézanne, Klee, Magritte i Warhol.

Spustit audio