Výběr z denního tisku, 11. července

11. červenec 2011

Všechny deníky se vracejí k sobotnímu finále Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kterému jsme se podrobně věnovali před chvílí také v Mozaice.

Radmila Hrdinová v Právu vede rozhovor s novým šéfem souboru opery Státní opery Praha, Roccem, kterého „Zajímají situace, kde se něco rodí.“ Dozvíte se od něj také, co očekává od transformace pražské opery. Rocc vidí především šanci „profilovat v rámci jednotné dramaturgie tři mimořádné operní budovy, z nichž každá má své specifikum“, ale nerad by vymezoval jejich dramaturgii paušálně – jako že česká opera pouze v Národním, Státní opera jen pro světový repertoár, Mozart jen ve Stavovském. „Vždy bude záležet na specifice díla a jeho inscenačním uchopení.“ – tvrdí Rocc. A přibližuje také dramaturgii Státní opery Praha, která bude identifikována tematickými okruhy – klasická česká opera, světová klasika, Mozart a jeho současníci i předchůdci i Gluckova reformátorská osobnost. Pravidlem se má stát dětská opera, bránit se nebude ani operetě.

V Lidových novinách si Marta Švagrová všímá Hudečka po čtyřiceti letech. V Supraphonu vychází nahrávka, kterou pořídil Václav Hudeček v r. 1974, za smutných okolností. Tehdy zemřel proslulý houslový virtuoz David Oistrach, který byl tím, „kdo Hudečka pro svět objevil. Byl jeho učitelem a při startu mu velmi pomohl.“ Na dvojalbu The Greatest Romantic Violin Concertos - jsou kromě Koncertu pro housle a orchestr Felixe Mendelssohna-Bartholdyho také Hudečkovy starší nahrávky Brahmse, Čajkovského a Sibelia, jež měly svou premiéru kdysi na LP v pantonské edici.

Lidové noviny dále zvou titulkem Otec blues versus bluesový král na zítřejší koncert do Kongresového centra v Praze, kde vystoupí legendární bluesmani John Mayall a B. B. King. Michal Bystrov uvádí, že „není zrovna běžné, aby hvězda jakou je Mayall, tedy hvězda jeho formátu, dělala předskokana. Na druhé straně, když už se má John Mayall před někým ohnout, pak jedině před bluesovým králem. - B. B. Kingem.

MF Dnes vzpomíná pod titulkem Jižní Amerika pláče, folkovou hvězdu rozstříleli gangsteři na 74tiletého Facunda Cabrala - jednoho z nejpopulárnějších latinskoamerických folkových zpěváků, který byl – dosud z neznámých důvodů – v Guatemale zabit minimálně osmi střelami. Zpráva o Cabralově úmrtí vyvolala obrovskou vlnu zármutku a protestů proti násilí prakticky v celé Latinské Americe.

Spustit audio