Vy jste ale hlava, Hellere!

6. květen 2018

Která spisovatelská hlava je větší? Ta Jaroslava Haška, nebo ta americká Josepha Hellera? A proč se Haškova obří busta jmenuje Hlava XXII? Vykrádal slavný Američan slavné Čechy? To vše v mystifikačním rozhlasovém pásmu Ludvíka Němce k nedožitým 95. narozeninám spisovatele Josepha Hellera. Poslouchejte on-line do 12. května 2018.

Tři slavní Josefové

Joseph Heller se dlouho bránil úvahám, nakolik je jeho slavná prvotina z roku 1961 Hlava XXII inspirována Haškovým Švejkem. Ale nakonec to vzdal a v pokračování Hlavy XXII, románu Zavíráme, Josef Švejk přímo vystupuje – spolu s dalším slavným pražským Josefem, Kafkovým Josefem K. Díky tomu mohou tihle dva vést poučné rozhovory se starým kapitánem Yossarianem o psincích v Americe, o štěstí a o věčnosti. A právě tuto českou stopu sleduje pořad, v němž má být Joseph Heller naverbován americkou vládou k rozluštění těch největších českých tajemství.

Amerika vás už zase potřebuje, Josefe!

Žánr pořadu je možná nejlépe charakterizován v jeho úvodu: Tento rozhovor je zcela smyšlený, vznikl na základě knih, rozhovorů a pamětí pana Hellera, jakož i dalších tajných materiálů. Žánr mystifikačního rozhovoru se nám zdál lákavý, protože sám Heller byl velký mystifikátor. Což už dnes pravda tolik neoceníme, protože většina jeho černých grotesek poněkud bledne vedle každodenních zpráv z americké i české politiky. Tak to vysvětluje i vládní agent, když si Heller stěžuje na to, že jeho vtipy jsou v Bílém domě pokládány za pravdu a návod: „To je možná proto, že jako všichni velcí umělci máte k realitě blíž, než si uvědomujete. A my potřebujeme lidi s nezávislým realistickým pohledem na svět, který se zcela kryje s naším pohledem. Amerika vás už zase potřebuje, Josephe!“

Prezident tu hlavu chce!

Řeč je o Hellerově hlavě, ale také o obří žulové bustě Jaroslava Haška, kterou sochař Radomír Dvořák umístil ve volné přírodě nedaleko Lipnice nad Sázavou. Nazval ji Hlava XXII – a právě to je jeden z důvodů, proč má být bývalý bombometčík Heller vyslán do Čech na svou poslední misi. To ovšem jen v rozhlasovém pořadu; ve skutečnosti nás Joseph Heller bombarduje jen svými bonmoty, jež byly právě ve Švejkově vlasti vždy tak nadšeně přijímány. A proto doufáme, že se vlídného přijetí dočká i tato trochu posmutnělá mystifikace.

Účinkují: Jiří Valůšek, Vladimír Krátký a Michal Bumbálek

Připravil: Ludvík Němec
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Ludvík Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio