Vůně lip a hrst popela. Petrkov Suzanne Renaudové

29. září 2019

O posledních letech života francouzské básnířky, osudově spjaté s grafikem Bohuslavem Reynkem a Vysočinou. Kompozici z její pozdní tvorby a dopisů poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Život francouzské básnířky Suzanne Renaudové (30. září 1889 - 21. ledna 1964) je nedělitelně spjatý s domovem českého básníka a grafika Bohuslava Reynka, který se na ni nejprve v roce 1923 obrátil s prosbou o autorizaci překladu její prvotiny Zde tvůj život a o tři roky později si ji na Vysočinu, do Petrkova, přivezl jako svou ženu.

Druhá světová válka a především komunistický převrat v Československu však do básnířčina života dramaticky zasáhl. Reynkovým jsou vyvlastněny pozemky, v říjnu 1949 i všechen zbylý majetek. Rodina se ocitá v materiální nouzi, na samém okraji společnosti. A básnířka nesmí cestovat do rodné Francie.

O posledních letech života Suzanne Renaudové, prožívaných v nejtěsnějším exilu, z něhož vytryskl soubor jejích vrcholných básní, vypráví vltavské Schůzky s literaturou.

Kompozice sestavená z básnířčiny pozdní tvorby a dopisů v překladech Jiřího Reynka, Jana M. Tomeše, Bohuslava Reynka a Lucie Tučkové.

Účinkují: Daniela Kolářová, Miroslav Táborský a Jan Vlasák

Připravila: Lucie Tučková
Režie: Markéta Jahodová

autoři: Lucie Tučková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio