„Vůdce daroval Židům město“ – filmová propaganda z Terezína

2. září 2013

Výstava „Pravda a lež“ o natáčení nacistických propagandistických filmů v terezínském ghettu v letech 1942–1945 je otevřena v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze.

Pro nacistickou Třetí říši představoval film důležitý nástroj pro ovlivňování veřejného mínění. Dějištěm dvou propagandistických filmů v její režii se stalo i ghetto Terezín, kde propagandistické filmové projekty realizovaly propagační jednotky SS a bezpečnostní služby SD.

Výstava, kterou připravilo Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s Národním filmovým archivem, mapuje na základě nejnovějších poznatků historii vzniku obou projektů, představuje jejich iniciátory a přibližuje podmínky natáčení, pro něž se mnozí vězni stali nejen nedobrovolnými herci a statisty, ale i členy filmového štábu.

O lživém a tragickou skutečnost zastírajícím zaměření těchto filmových projektů, předstírajících šťastný život v ghettu, v němž denně umíralo sto lidí a odkud byly vypravovány transporty do pekla Osvětimi a dalších likvidačních táborů, svědčí i inscenované záběry z filmu natáčeného v roce 1944 pod názvem „Terezín. Dokumentární film z židovského sídelního území“, který byl spíše známý pod svým metaforickým názvem „Vůdce daroval Židům město“.

Výstavu můžete navštívit do 23. února 2014 v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v zadním traktu Španělské synagogy v ulici U Staré školy 3 na Starém Městě v Praze.

Spustit audio