Vodní svět

3. duben 2002

Pod pojmem aktivní odpočinek si lidé představují různé činnosti - prací na zahrádce počínaje a slézáním skal konče. Jestli však patříte k vodomilům a ještě jste nenavštívili liberecký Babylon, jsou následující řádky určeny právě vám.

Co je to Babylon? V Liberci tak pojmenovali komplex zábavy a odpočinku, kde kromě hotelu, kasina, malého nákupního městečka, bowlingu, lunaparku, restauračních zařízení a ostatních služeb najdete i v Čechách unikátní aquapark. Liberecký aquapark je skutečný vodní ráj. Jsou to tři vzájemně propojené haly: Antické lázně, Jeskyně a Dětský vodní ráj. Každý si zde najde atrakci, kvůli které se sem rád vrací. Zejména děti (i ty dospělé) ocení soustavu tobogánů od toho nejjednoduššího, který se jmenuje Dráček, přes žlutou Anakondu (totéž, ale delší) a modrou Galaxii (se světelným hadem a sprškou ve chvíli, kdy ve tmě nic nevidíte), až po Tornádo, což je opravdová lahůdka pro jedince vyhledávající trochu toho adrenalinu.

Antické lázně

Máte malé děti? I pro ně je zde bazének či spíše brouzdaliště s teplou vodou, takže se nemusíte bát, že nastydnou, a ve sprchách pro ženy maminky ocení místnost na přebalování a eventuelně kojení.

Vyhledáváte-li spíše klid, můžete proplouvat romantickými jeskyněmi, ve kterých jsou zabudována dvě velká akvária s barevnými rybkami, jež příjemným způsobem umocňují atmosféru. Je tady i velké množství masážních proudů a vířivá vana. Milovníci saunování si také přijdou na své, najdou zde saunu i páru a pro zchlazení rozpáleného těla i stylovou ledovou jeskyni se studenou vodou.

Během pobytu se můžete občerstvit ve dvou barech, které se nacházejí na galeriích aquaparku. Ovšem pozor! Platí se zde babylónskými babkami, které si musíte napřed ve směnárně vyměnit za koruny. Je to součástí hry a image, ale také obchodu - no nekupte to za babku!

Před první návštěvou doporučuji prostudovat mapu aquaparku. Sice již proběhly nějaké úpravy v místě šaten, které nejsou na plánku zakresleny, ale i tak se připravíte na složitější orientaci při vstupu - no zkrátka Babylón. Ale věřte mi, jde jen o poprvé. Návštěva libereckého aquaparku rozhodně stojí za to!

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.