Vltava nakrmila Poesiomat básničkami

3. březen 2015

Světová rarita je teď na pražském Náměstí Míru. Z takzvaného Poesiomatu si kolemjdoucí můžou poslechnout básně v podání slavných českých básníků.

Pražským Náměstím Míru zní poezie. Přinesl ji sem originální vynález zvaný Poesiomat. Jeho autorem je známý pražský kavárník Ondřej Kobza, který se proslavil instalováním pian nebo šachových stolků do českých měst. V kultivaci veřejného prostoru se teď rozhodl pokračovat a díky tomu si kolemjdoucí mohou poslechnout jedinečné nahrávky, na nichž své básně čtou slavní čeští básníci.

Ondřej Kobza čte rád poezii nahlas: „U Petrkova pořádám čtení básní, poezie má být řečená v exteriéru. Když jsem tam stál na poli, napadlo mě udělat Poesiomat. V tu chvíli jsem cítil omráčení, že by to mohla být krásná věc.“ Nahrávky mu k jeho nápadu poskytla Vltava. Šéfredaktor Lukáš Hurník oceňuje hlavně symbolický dopad projektu: „Propojuje se tu poezie s technikou a roura vychází ze země – memento, abychom nenechali kulturu a poezii spadnout do podzemí, aby zůstala součástí veřejného prostoru.“

Poesiomaty by rád Ondřej Kobza rozmístil ještě letos v dalších pěti městech ČR. Rád by ale své vynálezy instaloval i v New Yorku nebo Madridu. Ke konci března začne v parku na pražské Kampě fungovat ještě další Kobzův automat na verše. Takzvaný „veršomat“ bude altán s lavičkou, ve kterém budou otočné válce, známé jako nosiče jízdních řádů. Tentokrát budou ale potištěné poezií.

autoři: Karel Kratochvíl , Klára Vičíková
Spustit audio