Vladimír Raffel: Jarní bacily čili Švadlena a doktor

22. březen 2019

Jedna z Elektrických povídek průkopníka žánru science fiction v Česku. V podání Igora Bareše poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vladimír Raffel je pozoruhodný zjev české literatury. Původně vystudovaný psychiatr se začal zabývat psaním jako literární kritik, překladatel a komentátor. Posléze – konkrétně v roce 1927 – ale vydal také svoji první povídkovou sbírku nazvanou Elektrické povídky a stal se jedním z průkopníků žánru science fiction v Česku. Publikoval také pod pseudonymem Karel Nešeda.

Během následujících deseti let vydal ještě čtyři další sbírky a román Obchodník sympatiemi. Nakonec však usoudil, že je pracovně příliš vytížený a literární činnost navždy pověsil na hřebík. Věnoval se pak výhradně práci v pražském Zemském ústavu pro choromyslné, po válce vedl psychiatrické léčebny ve Šternberku a Opavě.

V dnešní povídce vybíráme právě z jeho debutové sbírky Elektrické povídky. Text Jarní bacily čili Švadlena a doktor v Brně na konci devadesátých let načetl Igor Bareš.

Účinkuje: Igor Bareš

Připravila: Svatava Morávková
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno v brněnskkém studiu Českého rozhlasu v roce 1998.

autor: Svatava Morávková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.