Violoncellista Jan Hališka

7. červenec 2014

Hostem Telefonotéky z Ostravy bude violoncellista, pedagog a významný organizátor hudebního života v Moravskoslezském kraji profesor Jan Hališka (1942).

Vysíláme 15. července v 9:50 hodin.

Proslul nejen jako sólový hráč, ale také jako hráč komorní hudby v Janáčkově komorním orchestru nebo ansámblu Musici Moravienses či cimbálové muzice Technik. Jako sólista vystoupil ve většině evropských zemí, v USA, Kanadě, Latinské Americe, Japonsku, Koreji a dalších zemích. Je známý svou znalostí nejméně sedmi světových jazyků. Byl hráčem Janáčkovy filharmonie Ostrava a téměř deset let (1995- 2004) jejím ředitelem. V ostravské filharmonii zvládal také funkci dramaturga. Za jeho éry působili ve filharmonii například šéfdirigenti Christian Arming nebo Petr Vronský. Také jeho zásluhou hostovala Janáčkova filharmonie na mnoha kontinentech.

03161224.jpeg

Jan Hališka se úspěšně vyrovnal i s nelehkou rolí krizového manažera Janáčkovy filharmonie, kdy byl zřizovatelem orchestru, městem Ostrava, v roce 2011 povolán zpět do funkce. Jan Hališka vychoval na ostravské konzervatoři, na JAMU v Brně i na Fakultě umění Ostravské univerzity řadu violoncellistů, dodnes je v Ostravě pedagogicky činný.

03161223.jpeg

Jan Hališka otevřel dveře progresivním směrům soudobé hudby a úzce spolupracoval coby ředitel Janáčkovy filharmonie s festivalem Ostravské dny nové hudby (poprvé 2001), podílel se také na realizaci avantgardních projektů v Praze, Varšavě, Berlíně nebo New Yorku. V loňském roce se stal ředitelem festivalu Janáčkovy Hukvaldy, který se koná právě v těchto dnech v rodišti Leoše Janáčka a o kterém bude v Telefonotéce také řeč.

Zkušeného interpreta, pedagoga, dramaturga, organizátora hudebního života i „světoběžníka“ se můžete ptát na vše, co s těmito obory souvisí, a to v úterý 15.7. v čase od 10.00 do 11.30. Telefonické spojení do Ostravy je 596 113 366, e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Do ostravského Studia 1 si Jana Hališku pozvala Renáta Spisarová.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio