Vilová kolonie první republiky. V osadě Baba najdete i vlastní vilu architekta Pavla Janáka

15. listopad 2018

V pražských Dejvicích vznikla za první republiky funkcionalistická kolonie třiceti tří vil. Pro vyšší střední třídu vily navrhli významní architekti v čele s Pavlem Janákem. Iniciátorem výstavby byl Svaz československého díla, který se inspiroval obdobnými projekty, například kolonií ve Stuttgartu nebo v Brně z konce 20. let 20. století.

Vily v osadě Baba jsou charakteristické především plochými střechami se slunečními terasami, pásovými okny a krásným výhledem na Prahu. O ten nepřijdou ani kolemjdoucí.

Čtěte takéJediným muzeem plynárenství v Česku provází lampář, který ručně rozžíná lampy na Karlově mostě

Všechny vily stojí na vyvýšeném místě. „Architekt Pavel Janák koncipoval regulační plán osady Baba jako šachovnicovou zástavbu. Vily nestojí za sebou, a proto si navzájem nestíní ve výhledu na pražské panorama,“ popisuje kunsthistorička Kateřina Racková. Pavel Janák není jen autorem urbanistického řešení, ale také tady navrhl několik vil. Například v ulici Nad Paťankou stojí jeho vlastní vila s ateliérem. „Pro vilu vzniklo několik projektů. Pavel Janák například původně přemýšlel, jestli si nepostaví dvojvilu. Nakonec si ale vybral nejminimalističtější návrh. Prostředkem vily vede točité schodiště. Dole se nacházely obytné prostory jako obývací pokoj, kuchyňka a také jídelna, které sdílela celá rodina. Nahoře byly ložnice, byl tam hostinský pokoj a za čtyřdílným oknem se nacházela ateliérová část,“ popisuje moje průvodkyně dispozici vily.

Dům Palička

Vedle Pavla Janáka se na výstavbě podíleli i další architekti. Například Josef Gočár, Hana Kučerová-Záveská, Oldřich Starý nebo František Zelenka. Jedinou realizací zahraničního architekta je rodinný dům Palička v ulici Na Babě. „Vila vznikla pro Jiřího Paličku, který měl stavební firmu, a pro jeho manželku Emílii, která byla textilní výtvarnice. Manželé Paličkovi se byli podívat na výstavní kolonii ve Stuttgartu v roce 1927. Když zjistili, že se bude v Praze realizovat osada Baba, ihned si koupili pozemek. Měli ale přání, aby jim vilu navrhl holandský architekt Mart Stam, kterého potkali ve Stuttgartu,“ vysvětluje Kateřina Racková.

Dům Herain

Největší vilou v osadě je Vila Suk. Navrhla ji architektka Hana Kučerová-Záveská a stojí v ulici Na Ostrohu. Dům Herain architekta Ladislava Žáka v ulici Na Babě je naopak jednou z nejmenších staveb. Kateřina Racková výlet do osady doporučuje nejen fanouškům funkcionalismu: „Osada Baba je sondou do života za první republiky. Tehdy se jednalo o velice moderní bydlení. Vily poskytovaly svým obyvatelům komfort a krásný výhled na Prahu. Myslím si, že lidé tady skutečně bydleli rádi.“ Podle ní je Baba krásná za všech ročních období, ale jít tam na podzim a v zimě má svou výhodu. „Stromy na zahradách vil jsou už dnes hodně vzrostlé. Když z nich ale opadají listy, uvidíte průhledy, které na jaře nebo v létě vidět nejsou,“ dodává Kateřina Racková.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Cesta: Autobusovou linkou číslo 216 do zastávky Matějská nebo Sídliště Baba.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio