Viktor Fischl: Mucharem

29. srpen 2013

V cyklu Moderní povídka uvádíme příběh česko-izraelského spisovatele ze sbírky Kafka v Jeruzalému.

Viktor Fischl (v Izraeli přijal jméno Avigdor Dagan) se narodil 30. června 1912 v Hradci Králové. Vystudoval práva a sociologii na Karlově universitě v Praze. V letech 1935–1938 byl parlamentním sekretářem židovské strany v ČSR. Během druhé světové války působil v různých funkcích na ministerstvu zahraničních věcí československé exilové vlády v Londýně (byl blízkým přítelem a spolupracovníkem Jana Masaryka), a po válce do roku 1949 na témže ministerstvu v Praze.

02458737.jpeg

Koncem roku 1949 se vystěhoval do Izraele a až do svého odchodu do důchodu působil v izraelských diplomatických službách. Byl prvním tajemníkem velvyslance v Japonsku a v Barmě a velvyslancem v Polsku, v Jugoslávii, v Norsku a na Islandu, v Rakousku a u OSN v New Yorku.

Viktor Fischl je znám jako autor řady básnických sbírek (literárně debutoval v roce 1933 sbírkou Jaro), knih uplatňujících žurnalistické tvůrčí postupy (Hovory s Janem Masarykem, Svědek téměř stoletý) i četných prozaických prací – většinu z nich připravila literární redakce Českého rozhlasu pro vysílání na stanicích Praha a Vltava.


Účinkuje: Rudolf Pellar

Autor: Viktor FischerRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2006.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio