Viktor Fischl: Biblické apokryfy. Česko-izraelský spisovatel domýšlí staré známé příběhy

28. prosinec 2022

Jak to bylo s Kainem a Ábelem, jaké bylo manželství praotce Abraháma či jak to dopadlo s paní Putifarovou? Česko-izraelský spisovatel domýšlí a rozpracovává staré biblické příběhy. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Hana Kofránková, Josef Červinka
Připravil: Jiří Červenka
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 1999

Spisovatel Viktor Fischl (v Izraeli přijal jméno Avigdor Dagan, 1912–2006) vystudoval práva a sociologii na Karlově univerzitě v Praze. Během druhé světové války a po válce do roku 1949 pracoval jako československý diplomat (byl blízkým spolupracovníkem Jana Masaryka). Koncem roku 1949 se vystěhoval do Izraele a až do svého odchodu do důchodu působil v izraelských diplomatických službách.

Jako základní tvůrčí princip, nebo jen jako průvodní, vedlejší motivy či postupy uplatnil Viktor Fischl v řadě svých próz „domýšlení známých příběhů“ – biblických, z antické mytologie i z děl klasické literatury – a jejich vlastní, osobitou literární interpretaci provázenou humorným nadhledem a odstupem. K principu, který poprvé zřetelněji a ve větším rozsahu použil ve sbírce Figarova zlatá svatba, se několikrát vrací i ve svých Biblických apokryfech.

Na Vltavě uslyšíte příběhy Pravda o Kainu a Ábelovi, Když opadly vody, Manželství praotce Abraháma a Oběť, Noc u potoka, Špatný konec paní Putifarové, Kdo opravdu vyvedl Židy z Egypta, Za všechno může Rut a Babylonská věž, Neznámá Jeremiáda, Apokryf o moudré Abišag a Druhá paní Jobova.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související