Velký muž z malé země uprostřed Evropy, který si neustále plní své sny. Osudy Steva Lovečka Lichtaga

25. listopad 2022

O své životní cestě za sny vypráví herec, závodník, filmový producent, režisér, oceánolog a spisovatel. 

Připravila: Eva Ocisková
Technická spolupráce: Jan Brauner
Premiéra: 21. 11. 2022

V roce 2021, po třech letech práce, dokončil Steve Lichtag svůj celovečerní dokumentární film o legendárním českém cestovateli, spisovateli a vědci Miloslavu Stinglovi. „S doktorem“, jak mu říkali, Steva Lichtaga pojila vzájemná důvěra, smysl pro humor, cestovatelské zkušenosti, společní přátelé. Práce to byla zajímavá, nikoli snadná. A jak se u dobrého dokumentu stává, scénář se musí přizpůsobit momentálním okolnostem. Tvůrci film nazvali STINGL – Malý velký Okima. Což svádí k parafrázi: LICHTAG – Velký muž z malé země uprostřed Evropy, který si neustále plní své sny. Nečeká, až mu splněny budou, ale sám tvrdě pracuje. Svým snům věří a nikdy se nedovolí ani drobnou neupřímnost. Ke komukoli a k čemukoli.

Vystudoval literárně-dramatickou konzervatoř v Brně, angažmá měl v Karlových Varech, Jihlavě, v Praze. Hrál v několika českých filmech (např. Holky z porcelánu, Pan Tau, Náš dědek Josef). Jaroslav Dietl pro něj zamýšlel napsat seriál, ale úspěšného herce Zdeňka Lovečka srdce táhlo za svobodou, a také za dobrodružstvím. Přes Německo emigroval do Spojených států amerických. Učil se jazyky, pracoval v různých profesích, závodil, potápěl se. Podmořský svět mu natolik učaroval, že vzal do ruky kameru, své filmy začal režírovat, věnovat se produkci. Diváky i porotce v soutěžích Steve Lichtag uchvacuje svým jedinečným, často až hraničním přístupem k podmořským „obrům“. Jako první na světě se bez ochranné klece odvážil filmovat nejobávanějšího „velkého bílého“ žraloka.

Pracovnu Steva Lichtaga, kde jsme jeho rozhlasové vyprávění zaznamenali, zdobí fotografie z hlubin oceánů, množství ocenění z mezinárodních přehlídek a festivalů, ale Steve Lichtag nežije vzpomínkami. Připravuje další filmové náměty, ve střižně nový film, napsal dva knižní bestsellery, věnuje se ochraně oceánů, přednáší pro děti i dospělé, s jeho jménem jsou spojeny dva mezinárodní filmové festivaly: Voda – moře – oceány a Příběhy Země.

Poutavé a vtipné vyprávění Steva Lichtaga v pětidílných vltavských Osudech si rozhodně nenechte ujít.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio