Velká dávka nekorektního humoru. Do kin vstupuje dokument Postiženi muzikou o skupině The Tap Tap

29. září 2020

Kapela The Tap Tap vznikla v pražském Jedličkově ústavu v roce 1998. Založil ji hudebník a pedagog Šimon Ornest. Kapela se za dobu své existence stala úspěšnou a svými koncerty i nahrávkami pomáhá překonávat překážky v komunikaci s lidmi s hendikepem. V těchto dnech se do kin dostává dokument režiséra Radovana Síbrta, který nahlíží do zákulisí skupiny.

Režisér Radovan Síbrt, který s kapelou v minulosti spolupracoval na několika hudebních videoklipech a se všemi členy se proto osobně zná, byl souboru The Tap Tap na blízku s kamerou po dobu dlouhých čtyř let. Snažil se zachytit vše důležité ze zákulisního fungování kapely i osudy a osobnosti jednotlivých členů. „Do některých situací jsem já ani členové kapely nechtěli kameru pustit. A bylo skvělé, že jsme se v tomhle respektovali,“ upřesňuje zakladatel a šéf kapely Šimon Ornest otázku zobrazování soukromí protagonistů.

Dokument ukazuje, že i s hendikepem se dá žít radostný a plný život. „Je to nekorektní humor, který vychází od členů kapely The Tap Tap... Žijeme v určitých stereotypech a v určitých představách o tom, jakým způsobem lidé s postižením žijí. A oni žijí vlastně dost podobně jako my a netouží po tom, abychom se nad jejich osudy dojímali nebo je litovali. Chtějí, abychom s nimi jednali stejně jako jednáme s kýmkoli kolem sebe,“ vysvětluje režisér Síbrt, proč může být výrazný černý humor, kterým je film prošpikován, vnímán jako nekorektní.

autoři: Tomáš Pilát , Monika Suchanková
Spustit audio