Velikonoce s Mistrem a Markétkou

Ve velikonočním vydání Víkendové přílohy zachováme její tradiční rozměr, to znamená, že nebude chybět Tip pro jazzofily Otakara Svobody (Laura Marling: Sempre Femina). Kolem půl deváté následuje Knižní pól Zdenko Pavelky, ve kterém už avizujeme hlavní téma tohoto vydání Přílohy, totiž román Michaila Bulgakova Mistr a Markétka.

Po Knižním pólu informuje Pavla Horáková o kulturních událostech v anglosaském světě v komentářích britského Daily Telegraphu, především o poslední výstavě Damiena Hirsta.
Zhruba v 8:55 začíná pořad o novém českém vydání „velikonočního" románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka s autorem více než osmdesáti ilustrací tohoto vydání, s malířem Borisem Jirků, překladatelskou knihy Alenou Morávkovou a dramaturgyní Moravského divadla v Olomouci Michaelou Doležalovou.

Olomoucké divadlo má totiž na repertoáru inscenaci nové divadelní adaptace Mistra a Markétky. Náš pořad „prostupují" fragmenty z rozhlasové inscenace dramatika Jana Vedrala a režiséra Jiřího Horčičky z roku 1987 a také úryvky z deníků Michaila Bulgakova a jeho ženy Jeleny a v neposlední řadě i hudba inspirovaná Mistrem a Markétkou, od Rolling Stones, Pearl Jam, Patti Smith a dalších. Na konci pořadu, tedy zhruba po čtvrt na jedenáct položíme posluchačům jednu otázku týkající se Mistra a Markétky, její úspěšný řešitel obdrží nové vydání knihy s podpisem jejího ilustrátora Borise Jirků.

Po čtvrt na jedenáct následuje velikonoční průvodce nazvaný Kraslice z Kraslic po městečku v západní části Krušných hor. Pořad připravili Tamara Salcmanová a Miroslav Buriánek.
Vydání Přílohy uzavře pořad Elišky Závodné, který jeho autorka nazvala Velikonoce ve staré Praze.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio