Ve Varech se chodí na všechno

5. červenec 2009

V Karlových Varech se během prvních dnů chodí na cokoliv a poptávka zcela převyšuje nabídku. Nejlepší snímky Festivalu krátkých filmů Praha hlásí plno. Čtyřhodinový ponor do světa perverzí, mánií a fantasmagorií od Siona Sona hlásí plno. Tuzemské snímky díky nepolevujícímu zájmu veřejnosti hlásí plno.

Počet akreditovaných účastníků již překonal 8000 a takřka každou minutou se posouvá o další hodnoty vzhůru. Nepolevující zájem dělá pořadatelům zajisté radost, avšak účastníci začínají být občas nevrlí. Chtějí vidět filmy, jenže kina nejsou nafukovací (tedy až na Espace Dorleans před Thermalem, to skutečně nafukovací je), a tak se na každého zdaleka nemůže dostat.

Pohled k pokladnám, kde lidé pozorují obrazovky s volnými místy, na nichž jsou zobrazeny jen nuly, není zrovna uspokojující. Last minute vstupenky mizí rychleji než oplatky v útrobách strávníků a před sály čekají desetimetrové řady již hodinu před začátkem.

Aby k těmto situacím nedocházelo, mělo být letos návštěvníkům hozeno záchranné lano v podobě nové multifunkční haly s kapacitou kolem tisícovky míst, avšak kvůli průtahům při kolaudaci se KV Arena nakonec do seznamu festivalových kin nedostala. V neděli 5. 7. se v ní pouze představilo válečné drama Tobruk v exkluzivní digitální verzi 4K. Vizuálně výrazný snímek Václava Marhoula je první český film zpracovaný touto technologií, tudíž není divu, že na projekci dorazila početná delegace.

Ještě větší zájem byl o světovou premiéru Dobře placené procházky, divadelního představení z dílny legendární autorské dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, kterému dal filmovou podobu Miloš Forman. Z úst režiséra, protagonistů, producentů a dalších povolaných osob na pódiu sice diváci nezjistili žádné převratné informace, ale extatický projev uvádějící Evy Holubové všechny zaskočil. S nečekaným patosem mluvila o národní hrdosti; kromě potlesku se dočkala také velkého množství nechápavých pohledů.

Jiří Suchý (uprostřed) a Miloš Forman (vpravo)

Naštěstí tato prazvláštní situace neměla vliv na kladný dojem ze samotné Dobře placené procházky. Představení je nasnímáno tak, že stále máme přehled o všem podstatném. Oproti publiku v divadle se můžeme kochat pěveckými kvalitami aktérů nejen sluchově, ale díky detailním záběrům tak trochu i obrazem. Jako u každého záznamu divadelní hry je však jasné, že originál nahradit nejde. Formanova filmová verze tedy především dobře navnadí na divadelní variantu, protože výpravnou scénu se v Národním divadle vyplatí zhlédnout naživo.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.