Ve středočeské obci Dolní Břežany vzniká sbírka sochařského umění pod širým nebem

28. březen 2019

Zajímavě zbarvená socha na hladině jezírka nebo velkoformátová plastika z keramiky, na které si můžete přímo uprostřed náměstí posedět. V obci Dolní Břežany nedaleko Prahy vzniká sochařská sbírka pod širým nebem.

Prohlídku děl umístěných v obci Dolní Břežany můžete pojmout jako nenáročnou procházku. Nacházejí se totiž v centrálním parku nebo v jeho blízkosti. „Myslím si, že posláním sochařství je zdobit veřejná prostranství a být mezi lidmi,“ říká sochař Stefan Milkov, jehož litinové dílo Corpus Angelicus neboli Tělo anděla z roku 1997 je už skoro tři roky součástí tohoto parku. „Jedná se o abstraktní dílo, i když z mého úhlu pohledu má i nějaké figurální prvky,“ vysvětluje Stefan Milkov.

Corpus Angelicus od Stefana Milkova

Na náměstí si zase můžete už téměř čtyři roky posedět na velkoformátové plastice s názvem Křeslo, kterou vytvořila výtvarnice Alexandra Koláčková. „Už dřív jsem zkoušela různě po Praze rozmisťovat na méně tradiční místa barevné pohovky, což se setkalo s úspěchem. Lidé se obecně pořád na něčem fotí, ale oni si na nich chtěli i posedět. Moje dílo s názvem Křeslo je na pomezí designu a výtvarného umění. Když na něm sedíte, máte vjem nejen například z barevné keramiky, která je od slunce na různých místech jinak rozpálená, ale také z toho, že sedíte na ulici a koukáte kolem,“ popisuje Alexandra Koláčková.

Křeslo od Alexandry Koláčkové

Soukol od sochaře Tomáš Skály je zatím posledním dílem, které bylo v obci instalováno. Socha umístěná na hladině jezírka zaujme na první pohled nejen tvarem, ale také kombinací fialové, zelené, okrové a šedé barvy. „Soukol tvoří dvě protnuté kružnice s organicky tvarovaným mělkým reliéfem. Uprostřed těchto kružnic je dutina, která má také organický tvar. Někomu trošku připomíná motýla nebo vážku, jinému zase leknín. Barvy jsem vybíral tak, aby vytvářely vztahy mezi sebou, aby v nich bylo napětí, ale zároveň, aby spolu ladily. Chtěl jsem také, aby podtrhly napětí těch tvarů a zároveň, aby zapadly do koloritu vody, rákosí a rostlin, které jsou kolem,“ vysvětluje Tomáš Skála.

Káva a umění. V pražské kavárně mají sochy umělců ze Zimbabwe

Výstavní zeď s nikami

V pasáži v budově České národní banky v Praze vznikla před více než třemi lety kavárna, jejíž nedílnou součástí jsou sochy vytvořené umělci v africkém Zimbabwe. Kamenná sochařská díla, přírodní barevnost, svítidla vyrobená na jihu černého kontinentu nebo ostré hrany dřevěného baru vytvářejí z Art-n-Coffee kousek Afriky v centru hlavního města.

Vedle těchto děl, která byla v obci umístěna v rámci sochařského festivalu a už tady zůstala, nebo zvítězila v soutěži, jsou v obci k vidění další díla. Zmiňme například Hvězdy od Čestmíra Sušky, kopii barokního sousoší Kalvárie od Jana Antonína Quitainera nebo objekt s názvem Hnízdo od Zdeňka Sendlera. „Procházka po sochách se dá pojmout jako procházka po obci. Rád bych lidi pozval také k prohlídce břežanského hřbitova, který je sám o sobě takovou větší sochou v prostoru,“ dodává starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik ze Starostů a nezávislých.

PRAKTICKÉ INFROMACE:
Cesta: Obec Dolní Břežany se nachází jižně od Prahy.
Umístění soch: V parku v centrální části obce nebo v jeho těsné blízkosti se nacházejí díla: Soukol Tomáše Skály, Corpus Angelicus Stefana Milkova, Hvězdy Čestmíra Sušky, Hyena Jana Dostála, Hnízdo Zdeňka Sendlera a Keltský kříž Rostislava Župky. Na náměstí uvidíte Křeslo Alexandry Koláčkové. Před základní školou stojí Symbol knihy Jany Bartošové, a pokud popojdete na historickou náves, naproti obecnímu úřadu uvidíte kopii barokního sousoší Kalvárie Jana Antonína Quitainera. 

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio