Káva a umění. V pražské kavárně mají sochy umělců ze Zimbabwe

21. březen 2019

V pasáži v budově České národní banky v Praze vznikla před více než třemi lety kavárna, jejíž nedílnou součástí jsou sochy vytvořené umělci v africkém Zimbabwe. Kamenná sochařská díla, přírodní barevnost, svítidla vyrobená na jihu černého kontinentu nebo ostré hrany dřevěného baru vytvářejí z Art-n-Coffee kousek Afriky v centru hlavního města.

Čtěte takéPatřil k umělecké špičce společně s Picassem a Dalím. Průkopníka op-artu teď vystavují v Paříži

Ondřej a Hana Homolkovi se věnují dovozu afrických soch ze Zimbabwe. „Jezdíme do umělecké komunity Tengenenge, což je vesnice severozápadně od hlavního města. Vypadá jako typická africká vesnice s kulatými domky z hlíny, ale zároveň je místem, kde žije sto až sto padesát rodin. V každé z nich je minimálně jeden sochař. Už více jak pět desítek let tady vznikají sochy, které jsou všude okolo. Jsou jich tam možná tisíce a tisíce. Tengenenge má neuvěřitelného genia loci,“ říká Ondřej Homolka.

Art-n-Coffee

Manželé Homolkovi vytvořili z bývalého školícího centra České národní banky v Praze místo, kde dovezená díla vystavují. Ondřej Homolka popisuje, jak zimbabwské sochy vypadají. „V Africe je velmi silným motivem rodina, takže téma zřetězených lidských postav, rodin, párů, milenců je velmi silné a často ho zobrazují. Inspiruje je také to, co vidí okolo sebe v přírodě. Zimbabwští sochaři pracují s kamenem, který se nazývá hadec. Svou strukturou bude podobný mramoru, ale je vždycky v tmavých odstínech. Jeho krystalická struktura sochařům umožňuje kámen vyhladit a následně vyleštit, takže ty sochy jsou tmavé a lesklé.“

Modrý strop a nábytek ve stylu funkcionalismu. V tomto pokoji žil a tvořil Jaroslav Ježek

Modrý pokoj

Až budete příště procházet Kaprovou ulicí nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, povšimněte si domu s číslem popisným 45. V bytě v prvním patře bydlel známý hudební skladatel Jaroslav Ježek. S rodiči a se sestrou se sem nastěhoval na začátku 20. let minulého století. V jednom z pokojů žil a tvořil do roku 1939, kdy s Janem Werichem emigroval do Spojených států.

Galerie-kavárna manželů Homolkových vznikla s cílem propojit výtvarné umění se skutečným životem. Ke spolupráci si přizvali architekta Ondřeje Kamenického, který navrhl její interiér. Asi tři desítky soch vidíme vystavené na různých místech, například v nikách v galerijně nasvícené zdi. „Naše expoziční zeď je v červenohnědé jílové omítce, která má evokovat železité půdy Afriky. Představte si poušť v Botswaně, kterou se jednou ročně přeleje řeka, a když zmizí, zůstane v řečišti ztuhlé bláto. Takovou strukturu jsme se tady snažili doslova vlastníma rukama vytvořit,“ vysvětluje Ondřej Kamenický. Stěnu kavárny směrem do pasáže tvoří tři velké výkladce, ve kterých jsou vystavené další sochy. „Socha je prostorový objekt, a proto na ni můžeme nahlížet ze všech stran. Ondřej Kamenický tady sochy umístil na bílé, spíše galerijní podstavce, které neruší interiér, pouze umožňují do různých výšek dostat různě velké sochy,“ říká Hana Homolková.

Výstavní zeď s nikami

Vedle zimbabwských soch vás v interiéru upoutají také například svítidla původem z jihu černého kontinentu nebo dřevěný bar s ostrými hranami. V rámci různých výstav zde bývají vystavené obrazy a fotografie. Do konce března je v Art-n-Coffee k vidění výstava fotografií z Afriky, která kombinuje historické snímky Martina Johnsona s těmi současnými od fotografa a režiséra Jana Svatoše.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Otevírací doba: pondělí až pátek od 8.00 do 20.00 hodin, o víkendu od 10.00 do 20.00 hodin
Cesta: Kavárna vznikla v pasáži v budově České národní banky v ulici na Příkopě v Praze.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio