Vánoční vinšování s Ondrášem

24. prosinec 2005

Ani tento rok nechybí v pestré skladbě vánočních koncertů folklorní vinšování Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna. V minulých dnech a týdnech objel s vánočním programem řadu českých a moravských měst. 20. prosince v 17 hodin koncertoval armádní soubor v chrámu sv. Mikuláše na pražském Starém Městě. Představení bylo zdarma a diváci mohli přispět do kostelní kasičky na charitativní účely církve.

Záštitu nad pražským koncertem převzali ministr zahraničí Cyril Svoboda a velitel sil podpory a výcviku AČR Jan Ďurica. Dirigentské taktovky a zároveň prvních houslí se chopil znovuzrozený ondrášovský primáš Karel Martiš. Po čtyřech letech se opět vrátil do oblíbeného souboru poté, co jeho nástupce Michal Gaňa byl už věčným vystupování zahlcen a chtěl si odpočinout. Pro Karla Martiše je to prý návrat do mládí, protože v Ondráši zůstal jako zaměstnanec i dlouhá léta po vojenské službě. Orchestr je prý stále schopný a zpěvačky krásné a šikovné. Kromě primášovské výměny jsme mohli zaznamenat i generační střídání zpěvaček. Jako nejvýraznější sólistka se projevila Kateřina Kristová. Kostel oněmněl, když přišel zazpívat dvanáctiletý Kyjovan Libor Macháček Já jsem si počal libě spáti. Po úžasném diváckém zážitku následoval dlouhý potlesk. Karel Martiš pak také prozradil, že Libor hraje na housle už tak dobře jako muzikanti z Ondráše a že to bude brzy velká konkurence. Jestli skutečně hraje, jak zpívá, tak se máme brzy na co těšit. Ondráš letos o Vánocích hraje v komorním složení asi deseti hudebníků pouze na jeden cimbál a jednu basu. Téměř shodný počet má i zpěvaček. Do kostelů se totiž celý orchestr nikdy nemohl vejít a navíc to i lépe vyhovuje kostelní akustice.

Vánoční Ondráš

Ondráš letos předvádí poupravený vánoční program obohacený o lidové písně v úpravě Stanislava Gabriela. S tímto vánočním pásmem vystupuje už čtvrtý rok, a dokonce s těmito koledami vyšlo i CD Radostná novina. Ondráš v pořadu přináší známé i neznámé lidové koledy, písňová blahopřání k Vánocům a novému roku, aby všichni měli hodně štěstí, zdraví a úrody. Zároveň jde o jakousi připomínku mládí každého z nás. Tak někteří poznali a objevili staré národní koledy a jiní si je příjemně připomněli. Dívčí sbor začal nádhernou koledou Požehnaný velebný. Následovalo dovádivé Co se stalo, přihodilo za zpěvu Karla Martiše. Vokály celého souboru zazněly v Hle, prijde Pán. Něžný hlas Kateřiny Kristové nás pohladil v písni o zvěstování Stála panenka Marie nebo v ukolébavce Hajej, nynej, Ježíšku. Nechyběly ani barokní skladby Adama Michny z Otradovic jako Nebeský slavíček v provedení smyčcového kvarteta nebo Vánoční vinšovaná pošta. V roztomilé úpravě nedávno zesnulého Jaroslava Juráška, významného upravovatele lidových písní, jsme vyslechli píseň Ta kulhavá Kateřinka v provedení malé zpěvačky Báry Nekudové. Nemohla být opomenuta ani Betlémská hra, kde se sešli pastýři, aby se vypravili za Ježíškem. Fedor se rozhodl darovat děťátku kozičku a beránka, Štacho kousek másla a med, Kubo sýr, aby měl Ježíšek hodně síly, jenom starý Gric, který nemá ani na krpce, nemohl nic věnovat. Pastýři odevzdali dary, zatancovali a zazpívali. Pak následovali další temperamentní koledy jako Kdybych já měl hodně peněz, U Betléma dnes Maria a Na koladu jsme k vám přišli. Zpestřením byla Vivaldiho Zima - largo. Na závěr tradičně všichni zazpívali Aby nás Pán Bůh miloval a po mohutném potlesku ještě celý kostel svorně zanotoval Narodil se Kristus Pán a Veselé vánoční hody. Každý účinkující měl také připravené krátké přání zakončené Pán Bůh vám dej dobrý den, zase za rok k vám přijdem.

Vánoční Ondráš

V novém roce hodlá soubor nacvičit nové vánoční vinšování, které bude mít pravděpodobně i dějovou linii a bude tam více tance. Soubor se také chystá na staronovou spolupráci s chlapeckým sborem Boni pueri. Také by nám měli představit zbrusu nový pořad sólistů, tanečníků a zpěváků. Od 2. dubna pak má Ondráš začít jezdit po republice s výchovným pořadem a v divadlech se mají dále objevovat Čertovinky, pohádka pro malé i velké o čertovi a Káče. Ještě v tomto roce vystoupil Ondráš s Vánočním vinšováním 21. prosince v brněnském Červeném kostele. Pak následují vytoužené souborové prázdniny, ale už 5. ledna přijede Ondráš vánočně naladit obyvatele Rajhradu. Koncert se uskuteční od 18 hodin v místním klášteře.

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.