Václav Renč: Legenda o lotru Dismasovi. Příběh z biblických časů

22. prosinec 2023

Povídku básníka, prozaika a překladatele o obrácení jednoho z lotrů ukřižovaných s Ježíšem Kristem. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Dramaturgie: Kateřina Szczepaniková
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: 2007

Příběh z biblických časů, kdy se narozením Ježíše Krista naprosto obrátí směr života Dismase, mladého pasáka ovcí, který se z nuzného života dostává do prostředí plného dostatku. Jeho zdrojem je ovšem loupení, zabíjení a ničení. Až v posledních chvílích svého bytí, kdy je Dismas ukřižován spolu s Ježíšem Kristem, si uvědomuje a možná se i smiřuje s tím, kým se stal a proč.

Vyprávěním se prolínají dva pohledy na život a víru, jeden představován starým pastýřem a druhý Dismasovým otcem. Starý pastýř věří v příchod spasitele, který pomůže změnit rozložení světa, kdy chudí budou povýšeni. Zatímco Dismasův otec už ztratil víru v lidstvo či spasitele – myslí si, že život je nespravedlivý a spásu kážou pouze ti, kteří mají dost. A právě tyto náhledy se prolínají Dismasovým životem a ovlivňují jeho další kroky.

Český básník, dramatik a překladatel Václav Renč (1911–1973) patřil k významným představitelům české katolické literatury. Právě jeho víra a aktivity v katolické společnosti vedly v 50. letech k jeho zatčení a odsouzení ve vykonstruovaném procesu s tzv. Zelenou internacionálou. Z vězení byl na počátku 60. let propuštěn, ale rehabilitován v plném rozsahu byl až po své smrti.

autor: Kateřina Szczepaniková
Spustit audio

Související