Václav Chochola: A proč se nemůžu smát?

20. leden 2020

Tři povídky současného autora ze sbírky Třísky do masa čte Aleš Procházka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Václav Chochola se narodil 9. ledna 1978 v Mladé Boleslavi. Po dětství a mládí na vesnici se vydal do Prahy, z tamní techniky zběhl k psaní o sportu, zapsal se na Literární akademii, napsal první povídky, přestal psát o sportu, napsal další povídky, ty doputovaly do nakladatelství, odkud v roce 2004 vyšly oblečeny do zeleného přebalu s titulem Třísky do masa. Z této první autorovy sbírky uvádíme výběr tří textů.

Jáchym Topol o jeho prózách napsal: „Povídky zobrazují existenci zhuštěnou na doraz, obyčejně je jejich středem výsek ze života hrdiny-pozorovatele: ať je činností popíjení v hospodě, pohřbívání nebo třeba pokus o sbírání borůvek, autorovi je to vždy záminkou, aby se pokusil dotknout toho nejpodstatnějšího ve vztazích mezi lidmi, jejich vzájemnosti. (...) A Chochola má v záloze ještě jednu prozaickou zbraň: humor, ironii, cit pro absurdno a úlevný chechot.“

Účinkuje: Aleš Procházka

Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2005.

Spustit audio