V hlavní roli kůň

15. říjen 2004

Od začátku října probíhá v Muzeu hlavního města Prahy výstava nazvaná Koně a Pražané. Na stovkách exponátů - fotografií, grafik, obrazů a plastik - je tu zdokumentována úloha koně v průběhu staletí. Koně slouží člověku již více než 3 500 let, stáli po jeho boku nejen v obdobích míru, ale i v těžkých časech válek. Byli a jsou příjemnými společníky při různých zábavách a sportech. Po tisíciletí jsou i vděčnými objekty umělců, stali se náměty mnoha uměleckých děl i drobných prací uměleckého řemesla.

Návštěvníci výstavy mohou v několika tematických celcích zhlédnout např. výjimečnou přehlídku návrhů, modelů a dalších vyobrazení jezdeckých soch, které zdobily či dodnes zdobí naše hlavní město. Velká pozornost je věnována jezdecké soše sv. Václava stojící na Václavském náměstí. K tomuto tématu jsou zde k vidění soutěžní exponáty a nerealizované návrhy.

Návrh na sochu sv. Václava

V části nazvané Koně ve službě je vyzdvižena praktická úloha koně v běžném životě města a jeho obyvatel, zejména v dopravě, v poštovním styku a při zabezpečování ochrany města (hasičský jízdní sbor a městská policie). Neocenitelným pomocníkem byl kůň i při práci v pivovaře.

Tradiční sepětí koní a vojska dokumentuje řada kasárenských objektů v Praze, ve kterých jsou doloženy stáje a jízdárny. Dochovaná obrazová dokumentace ze 17. - 19. století ukazuje nenahraditelnou úlohu koně v bitvách a v bojích o Prahu.

Část exponátů je věnována i zábavě Pražanů, jakou byly dostihy, které se konaly na Císařské louce u Vltavy (tehdy těsně za městem), a výuka jízdy na koni a vyjížďky, zejména pro pražskou šlechtu.

Slavnostně postrojený kůň byl součástí průvodů a ceremonielů, které se pořádaly při korunovacích králů, vjezdech panovníků i dalších světských a duchovních hodnostářů. Doprovázel ale také mnohého člověka při významných osobních událostech - křtiny, svatba, pohřeb. Specifickou záležitostí byly tzv. karusely, které se konaly při příležitosti korunovace panovníka. Poslední šlechtický karusel byl pořádán před 150 lety ve Valdštejnské jízdárně. Exponáty týkající se této slavnosti jsou vystaveny vůbec poprvé.

Pro svou krásu a ladnost těla se stal kůň již před tisíciletími oblíbeným zdobným motivem nepřeberného množství lidských výrobků, hračkami počínaje, přes keramiku, kameninu a porcelán, až po klenoty a šperky parádivých dam.

Autory výstavy jsou PhDr. Jan Nepomuk Assmann a Ing. Cyril Neumann, jejím architektem je akad. arch. Jaroslav Poláček.

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin a zájemci ji mohou navštívit až do konce dubna příštího roku.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.