Úvod do světa Milana Kundery aneb Několik vzpomínek

30. březen 2019

Uslyšíte několik archivních vzpomínek z konce minulého a počátku tohoto tisíciletí. Hovořit bude Milan Kundera osobně i ústy Antonína Přidala a Věra Kunderová. Připravil a provází Tomáš Sedláček.

Deset románů, z toho čtyři napsané francouzsky, jedna povídková kniha, tři dramata, a čtyři svazky esejů tvoří dnes dílo Milana Kundery. Ten je ve své nové vlasti považován za francouzského spisovatele českého původu, ale jeho vývoj je nemyslitelný bez české kultury a literatury - a to platí i naopak. Milan Kundera, nadaný mnoha talenty, si nakonec zvolil talent romanopisce s neoddiskutovatelnými výsledky: Není-li dnes nejslavnějším žijícím českým spisovatelem, byť píšícím francouzsky, jehož dílo je přeloženo do čtyřiceti jazyků, a jedním z nejvlivnějších současných světových myslitelů – a to platí - je rozhodně největším žijícím Brňanem a čestným občanem toho „provinčního města,“ jak říká v janáčkovském rozhovoru Nepravděpodobný osud. V tom provinčním městě jsem spatřil světlo světa i já. I proto vám Milana Kunderu připomenu v několika rozhlasových pořadech, které od 90. let vznikaly pro stanici Vltava v literárně dramatické redakci ČRo Brno. Bylo to za jeho účasti nebo s jeho souhlasem. 

Milan Kundera: Umění románu

Kunderovskou Přílohu otevře esej Jeruzalémský projev: Román a Evropa v podání Antonína Přidala. Text, jenž uzavírá knihu L´Art du Roman (Umění románu), měl být posledním Kunderovým veřejným vystoupením. (To rozhodnutí - naštěstí pro ČRo -  dvakrát porušil.) Přesnost, s jakou Antonín Přidal v roce 1991 Jeruzalémský projev přečetl, autora přesvědčila, že s brněnskou LDR lze spolupracovat. A tak vznikaly další pořady: V roce 1992 jsem s Milanem Kunderou a jeho paní Věrou natočil mj. autorské čtení povídky Zlaté jablko věčné touhy, následující vstupní esej, a také reportážní pásmo Paříž Věry Kunderové (Procházka montparnasským hřbitovem), v němž je hlasem paní Kunderové zachyceno i nejbližší okolí tehdejšího pařížského bydliště manželů Kunderových, jež je také dějištěm románem Nesmrtelnost. Natočili jsme tehdy i autorský průřez románem, který od 1. dubna vysílá stanice Vltava v podání Lukáše Hlavici a režii Aleše Vrzáka (česky vyšel až o rok později), ale ten snímek ve „Víkendovce“ tentokrát neuslyšíte. Zato celý tříhodinový blok uzavře rozhovor s Milanem Kunderou o Leoši Janáčkovi Nepravděpodobný osud z roku 2004. Byl určen exkluzivně pro stanici Vltava a je ukázkou mj. i hlubokých muzikologických a historických znalostí Milana Kundery.

autor: Tomáš Sedláček
Spustit audio