Únos domů

13. květen 2002

Autoři nového českého filmu Únos domů se pokusili navázat na tradici příběhů, které úspěšně realizoval například Karel Kachyňa nebo Karel Smyczek. Jsou vyprávěny z pozice dětí či dospívajících, jejichž zmatky a trápení vedou k zamyšlení nad elementárními mravními hodnotami.

Hrdina morality, jejíž scénář podle vlastní knihy napsala Iva Procházková, se jmenuje Libor. Je mu třináct, oba rodiče mu zahynuli při nehodě a vyrůstá u strýce a tety. Ti pracují jako architekti, vydělávají velké peníze a v jejich domácnosti, oblečení i vystupování se zračí nadstandardní luxus. Dlužno dodat, že Marek Vašut a Hana Maciuchová je nehrají jako nějaké odpudivé zbohatlíky, ale jako běžné reprezentanty životního stylu, v němž se všechno podřizuje prosperitě.

Logo

Libor má z materiálního hlediska všechno, nač si vzpomene. Navštěvuje prominentní školu, kam ho každý den vozí auto se šoférem. V komunitě svých spolužáků ani vedle nóbl příbuzných však není šťastný. Kdo ví, jak by všechno pokračovalo, kdyby nezasáhla náhoda v podobě dvou vyděračů. Ti vyděšeného kluka unesou a chtějí za něj získat výkupné. Jenže to nejsou žádní profíci, ale gauneři okresního formátu. Libor jim uteče a doputuje do venkovského stavení. A právě v něm najde to, co dosud zoufale postrádal. Idyla mezi přítulnými zvířaty a chápavými lidmi je ale pouze částečná: neznámý přivandrovalec je totiž dlouho omylem považován za někoho jiného a bojí se přiznat pravdu...

Dvojici hrdinových náhradních rodičů ztělesnili Radek Holub a Bára Hrzánová - v protikladu k páru Vašut-Maciuchová. Jejich devízou je přirozenost, tolerance a skromný život plný všednodenních radostí. Režisér Ivan Pokorný stál ve své prvotině před nelehkým úkolem. Šlo nám o to, vzít vážně problémy dospívajících kluků a holek s veškerým jejich tápáním. Nechtěli jsme nikoho odsuzovat, ale ukázat alternativu mezi různými hodnotami, řekl o příběhu, v němž si vyhrál hlavně s kontrasty obou prostředí.

Logo

Únos domů ilustruje paradox obsažený v názvu filmu. Příběh kluka, který musí zažít únos, aby našel pocit domova, se opírá o trochu evidentní konstrukci. Také jeho realizace není bezchybná. Popis venkovské romantiky je trochu zdlouhavý, čímž ztrácí na tajemství i přesvědčivosti. Film je ale sympatický už tím, že nepředstírá nic světoborného. Snaží se o zdánlivou samozřejmost: připomenout rodičům, že pro jejich děti může sebevětší luxus znamenat strašlivě málo.

autor: Jan Foll
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.