Únavu ze soucitu zažíváme všichni a kolektivně, říká kurátor nové výstavy Compassion Fatigue Is Over

15. březen 2021

Nová výstava Compassion Fatigue Is Over v pražské Galerii Rudolfinum zve ke zpomalení a zpozornění. Reaguje tak na tíživou zkušenost všedních dní a přehlcení informacemi.

Kompletní záznam tohoto ArtCafé, včetně tematického playlistu od Ondřeje Bambase, je připraven k vašemu poslechu v audiu pod článkem.

Výstava Compassion Fatigue Is Over se snaží o nalezení jiného tempa, než na které jsme v běhu dní zvyklí. Prostřednictvím narativních videí a filmů vybízí ke zklidnění a tematizuje problém takzvané únavy ze soucitu, kterou můžeme chápat jako emocionální a fyzické vyčerpáním vedoucí ke snížené schopnosti empatie. Prezentované filmy ale nejsou nenáročným odpočinkovým obsahem. Naopak. Každý z nich poukazuje na tíživé společenské problémy. Filmy přinášejí například otázky rasové nesnášenlivosti, pracovního vykořisťování nebo genderu. „To co je potřeba v divákovi vzbudit je kritické myšlení a schopnost reflexe,“ říká o záměru výstavy kurátor Jen Kratochvíl.

Výstava nabízí svým zpomaleným rytmem možnost soustředit se na jeden konkrétní problém v konkrétním čase.
Jen Kratochvíl

Slovenská umělkyně Anna Daučíková se na výstavě podílí dvěma snímky Thirty-three Situations (2015) a On Allomorphing (2017). Sleduje v nich, jakým způosbem formují dominující společenské a politické systémy individuální identitu a osobní výraz. Na výstavě Compassion Fatigue Is Over Daučíková pracuje například se zpochybňováním konvenčních genderových rolí a pohledem na mnohovrstevnatost osobnosti. Její výtvory mají kontemplativní charakter. „To co ukazuji, má donutit diváka přemýšlet a jít tempem, který ukazuje optika kamery,“ říká Anna Daučíková.

K práci mě přivádějí problémy a potřeba se k nim postavit.
Anna Daučíková

Anna Daučíková, Thirty-three Situations, 2015. Digital video, color, sound, 108.56 min, video still. Courtesy of the artist

Po dobu uzavření galerií sledujte program k výstavě Compassion Fatigue Is Over na webu a sociálních sítích Galerie Rudolfinum. Galerie postupně přináší videa a další příspěvky k jednotlivým umělcům a vystaveným dílům.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudbu vybíral: Ondřej Bambas.
Spustit audio

Související