Umíme zapálit nebe. Vítězem 34. ročníku Ceny Jiřího Ortena se stal básník Šimon Leitgeb

17. květen 2021

Zápisky mladé schizofreničky, román o rozpadajícím se světě a klukovský příběh v básnických drobnokresbách – to byla tři díla nominovaná na Cenu Jiřího Ortena za rok 2021. Ocenění nakonec získala minimalistická poema Šimona Leitgeba Betonová pláž, která oslovila porotu nenápadnou vybroušeností.

Zářivá podivnost vyloučenosti

„Leitgebovy básnické miniatury jsou díky přímočaré a nesentimentální dětské optice působivé už samy o sobě. Autor z nich však buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti. Na hlubší rovině se tak vzácně setkává důležité sociální téma s básnickým viděním a dotaženou originální kompozicí. Nic se tu nelíčí a nepopisuje, spíš pojmenovává a prožívá,“ uvádí laudatio poroty 34. ročníku soutěže pro mladé talentované autory do 30 let.

Obálka básnické sbírky Betonová pláž Šimona Leitgeba

Volbu vítěze odůvodnila členka poroty, spisovatelka a redaktorka Božena Správcová: „Za zvláštními, vlastně velmi přímými slovními spoji tušíme neblahé děje, kterým se běžným jazykem říká třeba sociální vyloučení, šikana, pobyt v děcáku – ale dětský pohled lyrického hrdiny nepřipouští žádné fňukavé dospělé hodnocení. A prodírá se vší tou civilizační podivností bez ztráty životaschopnosti, čistoty a zářivosti.“ To dokládají i zdánlivě prosté verše jako: Je mi dobře když sme sami / sme měsíční vandráci / jezdíme spolu po zemi /a umíme zapálit nebe.

Vycizelovaný výsledek

Druhá autorova básnická sbírka Betonová pláž (JT’s nakladatelství, 2020) vyšla tři roky po jeho debutu Mezi náma (Nakladatelství Petr Štengl, 2017) a v mnohém na něj navazuje. Texty Šimona Leitgeba se už v roce 2016 se objevily v antologii Nejlepší české básně 2016 (Host, 2016) a publikoval i ve většině českých literárních časopisů. Jeho básně byly přeloženy také v Rakousku, na Ukrajině a v Rumunsku. Básník žije střídavě v zahraničí a v Českých Budějovicích, kde se aktivně podílí na chodu kulturního života organizací literárně-hudebního pořadu Mezi náma a festivalu Literatura žije!.

Přebal debutové básnické sbírky Šimona Leitgeba Mezi náma

„Na sbírce jsem intenzivně pracoval dva a půl roku. Rukopis se mnou projel Evropu, Ameriku i Asii a z postupně nasbírané přibližně stovky básní se do sbírky dostaly sotva tři desítky. Myslím si, že básně fungují nejen samy za sebe, ale pracují i komplexně, jako dlouhý příběh, poema,“ řekl k oceněnému souboru Šimon Leitgeb.

Oceněná kniha vzešla z 21 přihlášených titulů, z nichž byla nominována tři díla do užšího výběru. Kromě vítězné Betonové pláže to byl počin Gábiny Pokorné V hlavě (Práh), přinášející bez příkras zápisky mladé schizofreničky, a románový debut Praskliny (Listen) spisovatelky, publicistky a scenáristky Kláry Vlasákové. Vítěze vybrala odborná porota, v níž zasedli literární teoretik Petr A. Bílek, literární kritik a filozof Petr Fischer, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, literární redaktor Štěpán Kučera a spisovatelka a redaktorka Božena Správcová. Slavnostní vyhlášení Ceny Jiřího Ortena 2021, které proběhlo v pondělí 17. května v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu, bylo živě streamováno online.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.