Umění potřebuje děsivá témata. Lidé rádi utíkají do světa mysticismu a nadsázky i dnes

23. červen 2020

Draci, čerti, zaťaté pěsti nebo tancující kostlivci dlouhodobě pronikají do výtvarného umění, vizuální komunikace i módy. Poslechněte si, čím umělce fascinují.

Děsivá, ale i vtipná vyobrazení temných sil, které nepocházejí z tohoto světa – to jsou motivy, které se v historických epochách periodicky vrací a opakují. Architektka a výtvarnice Tereza Melková se v poslední době věnuje vyšívání takových motivů na secondhandové oblečení. Grafici, ilustrátoři a muzikanti Vojtěch Jasanský a Jakub Hrdlička aka Děda & Myšinka se mystické a symbolické estice věnují ve spojení s hudbou.

Baví mě, když se zjednodušená, někdy až dětská estetika dostane do clashe s temnější tematikou.
Tereza Melková

Architektka a výtvarnice Tereza Melková vyšívá na secondhandové oblečení temné motivy

Tereza Melková čerpá pro svou výraznou estetiku inspiraci ze středověkých obrazů i populární kultury a její tvorba si nachází stále více fanoušků. Melková vnímá, že popularita temných a pekelných témat stoupá. „V historii se gotická estetika v podobě temného romantismu vracela periodicky celkem často, což souviselo s deziluzí doby, nebo s protikladem k pozitivismu a racionalismu, který se ne vždy odrážel v životech lidí,“ dodává. V rozhovoru popisuje, jak se z chuti naučit se vyšívat stala meditační činnost a proč v souvislosti s temnou estetikou můžeme právě teď mluvit o určitém trendu v mnoha oblastech vizuální kultury. 

Chybí nám duchovno a mysticismus. Všechno je přehnaně racionální.
Děda & Myšinka

O aktuální výstavě Metal ve vršovickém prostoru xaoxax mluvili Vojtěch Jasanský a Jakub Hrdlička aka autorské duo Děda & Myšinka.

Dva autoři, grafici, ilustrátoři a hudebníci stojí za plakáty a další grafikou mnoha metalových a punkových koncertů. Jsou také autory grafické úpravy tištěného metalového fanzinu Nucte Meron. Podle nich k děsivým výjevům nutně patří nadsázka a vtip, který vážnost vyobrazených témat odlehčuje. Současně je důležitá i symbolika a mystická rovina. S touto estetikou se nutně pojí i rukodělnost a částečné neumětelství, ve kterém vidí potenciál oba hosté.

Z výstavy Metal v galerii xaoxax

Pořadem provázela Alžběta Kvasničková. Hudbu vybíral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související