Umění evropských nováčků ve Vídni

10. listopad 2004

Dvacet umělců střední a mladší generace z nových členských států Evropské unie vystavuje své obrazy, instalace, sochy, filmy a videa ve vídeňském Künstlerhausu. Na přehlídce jsou představeni vždy dva umělci z každé země - Českou republiku tu zastupují díla Ivana Kafky a Kateřiny Vincourové.

Vystavované práce pocházejí převážně z posledních tří let, a tak poskytují pohled na zcela aktuální tendence a formy současného umění v nových zemích Evropské unie. Díla se nevztahují k žádnému jednotnému tématu; reagují na společenské a politické prostředí jednotlivých umělců a přibližují každodenní témata. Čech Ivan Kafka (narozen 1952) vystavuje ve Vídni instalaci nazvanou "Österreichisches Sackerl" (Rakouská taštička, 2004), která je vytvořena z laciných plastikových nákupních tašek, nafouknutých umělcovým dechem. Červené a bílé balíčky uspořádané v řadách do širokých pruhů upomínají na rakouskou státní vlajku - význam a trvalé hodnoty, jež má symbol rakouské státnosti reprezentovat, jsou uvedeny do kontrastu s levným a pomíjivým materiálem. Umělohmotnými materiály je zaujata i Kateřina Vincourová (narozena 1968), jedna z výrazných postav mladší pražské umělecké scény. Z nafouknutých barevných a průhledných plastikových folií vytváří celé krajiny, obydlí, interiéry a nejrůznější předměty - tak například i v instalaci "Bag" (1999), vystavené v Künstlerhausu.

Famous Five: Time will show, 2003/2004

Českému publiku jsou známy též práce slovenského umělce Matěje Kréna (narozeného 1958), který v instalacích využívá často jako materiál knihy. Ve Vídni vystavuje iglú z volně naskládaných knih ("Omphalos", 2004). Jinému médiu je věnována instalace legendární lotyšské skupiny Famous Five: na vysokém podstavci trůní monitor, obklopený umělými květinami, a vytváří dojem obrovského oltáře. - V oblasti malby jsou ve Vídni zastoupeny obrazy Polky Jadwigy Sawické, Maďarky Ágnes Szépfalviové, krajiny slovenského umělce Bohdana Hostináka, geometrické malby Slovince Viktora Bernika a práce Estonce Kaida Oleho, který velká klasická témata jako ukřižování nebo pohřeb inscenuje ve formě počítačové hry.

Výstava "The New Ten" je otevřena od 29. října 2004 do 16. ledna 2005. Probíhá v horním patře Künstlerhausu na Karlově náměstí v prvním vídeňském obvodu. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek až do 21 hodin. Další informace na internetové adrese www.k-haus.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.