Týden ve znamení premiér

10. duben 2002

Na tento týden připadlo v pražských divadlech hned několik premiér. Ve Vinohradském divadle se ve středu 10. dubna představí Král krysa, hra, kterou napsal Jiří Hubač podle stejnojmenného románu Jamese Clavella. Příběh o přátelství poručíka Marlowa a desátníka Kinga, zvaného král, přinesl autorovi světovou proslulost.

Děj se odehrává v Čangi v Singapuru, v japonském táboře pro americké a anglické zajatce za druhé světové války. V režii Jana Nováka hrají: Svatopluk Skopal, Jan Šťastný, Martin Zahálka, Pavel Rímský, Václav Vydra, Ladislav Frej, Ladislav Potměšil, Jiří Dvořák, Jiří Plachý, Miroslav Moravec, Jaroslav Satoranský, Jiří Čapka, Oldřich Vlach, Rudolf Jelínek a další.

Na scéně A Studia Rubín se v tutéž dobu uskuteční premiéra Divadla Nablízko Tvář v ohni. Tato hra současného německého dramatika Maria von Mayenburga je samotným autorem charakterizována jako "Klinická diagnóza" jedné středostavovské rodiny. Text zachycuje proces odcizení dospívajících dětí a jejich rodičů. Snaha dětí vytrhnout se ze závislosti dospělého světa však vede k přetrhání rodinných vztahů až za hranici, odkud již není návratu. Hrají: Eba Leinweberová, Ivana Uhlířová, Eduard Jenický, Václav Rašilov a Václav Krátký. Režie se ujal Martin Tichý.

Ve čtvrtek 11. dubna se koná další premiéra, tentokrát hry Ženitba Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Studenti třetího ročníku katedry činoherního divadla DAMU nastudovali v režii Oty Ševčíka hru, která již 160 let sklízí divácké úspěchy. Příběh váhavého Podkolatova, který se dostane do soukolí mezi dohazovačku a přítele Kočkareva, kteří ho chtějí oženit - a to ještě dnes, uvádí Divadelní studio DISK.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.