Tuchlovická pouť 2004

7. květen 2004

Ve dnech 7.-9. května 2004 bude probíhat již jedenáctý ročník Středočeského folklorního festivalu. Základní pořady se budou opět konat v obci Tuchlovice u Kladna, ale pořadatelé připravují některé pořady i mimo ni. Tato ojedinělá kulturní akce daného regionu si už našla své místo v srdcích mnoha pravidelných návštěvníků. V současné době je festival odborníky řazen mezi přední folklorní festivaly v rámci celé republiky.

Letošní ročník festivalu je pořádán opět pod záštitou středočeského hejtmana Petra Bendla. Hlavními pořadateli festivalu jsou Folklorní sdružení České republiky, Pražská folklorní unie a obec Tuchlovice za finančního přispění Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a KÚ Středočeského kraje a ve spolupráci s Ochranným svazem autorským. Mediálními partnery Středočeského folklorního festivalu v Tuchlovicích jsou Český rozhlas, Rádio Proglas a Mediatel Zlaté stránky. Festivalu se účastní folklorní soubory z Čech, Moravy, Slovenska i z dalších zemí. Základ však tvoří soubory ze středních Čech a z Prahy.

Soubor Vonička na Tuchlovické pouti 2003

Festival bude zahájen v pátek 7. května v 18,30 hodin v prostorách rekonstruovaného kostela sv. Havla v Tuchlovicích pořadem "Písně, které vracejí čas" souboru dobových nástrojů Chairé po vedením J. Krčka. V sále kulturního domu DUO v Novém Strašecí se od 20 hodin v rámci programu nazvaného "Vítejte u nás" představí domácí soubor Čtyřlístek a jeho hostující soubory. Sobota bude patřit dospělým souborům. Dopoledne se soubory představí volnými vystoupeními mezi 10. a 12. hodinou v obci Tuchlovice, po poledni ve 13 hodin budou zástupci souborů a hostů přijati starostou obce v hotelu Česká hospoda Tuchlovice. Od 14 hodin bude možné zhlédnout hlavní program "S písní a tancem nejen po Čechách, Moravě a Slovensku" v areálu bývalého letního kina, kde se představí všechny zúčastněné dospělé soubory. Od 19 hodin budou mít zájemci možnost učit se přímo od členů vystupujících souborů v rámci "Školy lidových tanců". Večer od 20 hodin proběhne v sále České hospody staročeská "Pouťová tancovačka". Bohatý program bude pokračovat od 21 hodin v areálu přírodního kina pořady "Od všeho trošku" a "Masopustní hrou o svatbě", což jsou představení věnovaná 55. výročí založení souboru Gaudeamus. Večer bude završen ve 22,30 ohňostrojem před Českou hospodou a ve 23 hodin folklorním nokturnem s názvem "Dostaveníčko pod lipami", opět v prostorech bývalého letního kina. Nedělní dopoledne a odpoledne pak bude patřit stejně jako v minulých letech dětským souborům. Mezi 10. a 12. hodinou vystoupí dětské soubory v obci Tuchlovice, ve 13 hodin přijme zástupce zúčastněných dětských souborů starosta Tuchlovic a den vyvrcholí přehlídkou dětských středočeských souborů a jejich hostů "Přijeli jsme na pouť".

Festivalu se zúčastní folklorní soubory z Čech, Moravy, Slovenska i z dalších zemí. Základ však tvoří soubory ze středních Čech a z Prahy. Letos se divákům představí celkem 19 souborů: Cimbálová muzika Jiřího Janouška (Praha), Čtyřlístek (Nové Strašecí), Dětství (Jekatěrinburk, Rusko) ... host festivalu, Gaudeamus (Praha), Haná (Velká Bystřice) ... host festivalu, Hořeňák (Lázně Bělohrad) ... host festivalu, Chairé - soubor dobových nástrojů (Příbram), Jaro (Praha), Jarošáček (dětský soubor, Mělník), Jarošovci (Mělník), Klíček (dětský soubor, Řevnice), Křivoklátský lidový soubor (Křivoklát), Lučinka (Praha), Rokytička (dětský soubor, Rokycany)... host festivalu, Rosénka (Praha), Šarvanci (Praha), Šarvanšek (dětský soubor, Praha), Vonička (dětský soubor, Čestice) a Vrbina (dětský soubor, Praha).

Soubor Vonička na Tuchlovické pouti 2003
autor: tisková zpráva
Spustit audio