Trio Českého rozhlasu: Mozart/Krejčí/Ille/Schulhoff

6. březen 2020

Debutová nahrávka Tria Českého rozhlasu, dechového souboru ve složení: Lukáš Pavlíček – hoboj, Lukáš Dittrich – klarinet a Libor Soukal – fagot. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) V centru nového CD stojí melodram Přísloví Šalamounova od Tomáše Illeho, napsaný přímo pro Trio Českého rozhlasu. Je to hudba v zásadě tonální, přehledná, v níž jemné disonance vyvolávají lehounkou tenzi a pocit určité melancholie – tu podtrhuje i zvuk hoboje, za nějž si v představách snadno dosadíme šalmaj. Hlas zkušeného herce, také rozhlasového, a dabéra Svatopluka Schullera je charismatický, mnohobarevný a vzhledem k tématu přiměřeně vážný a důstojný.

Lukáš Pavlíček, člen Tria Českého rozhlasu

(…) Kdyby člověk nevěděl, jak přetěžká je jednoduchost, měl by po této ukázce pocit, že by si Mozartovo Divertimento mohl střihnout každý. Tak přirozená je hra Tria Českého rozhlasu. O poznání sršatější, dynamicky ostřejší je Trio-Divertimento Iši Krejčího. Neoklasicistní hříčka tvůrce, který se nebral smrtelně vážně, je podána s podobným nadhledem. (…) Závěr desky tvoří hudba Ervína Schulhoffa. Jeho Divertissement prozrazuje fascinaci jazzem a najdeme v něm populární tance jako burlesku, charleston či Floridu. (…) 

Nahrávku vydalo Trio Českého rozhlasu.

Spustit audio