Tráva

13. červenec 2006

V malém americkém městečku se tiše a kradmo šíří nové ohrožení. Mladí lidé podléhají marihuanovému šílenství jako tráva kose. Povinností každého pořádkumilovného občana je toto nebezpečí znát a hrdě mu čelit. Příběh se odehrává na americkém maloměstě kam v roce 1936 přijíždí lektor (Alan Cumming), aby rodiče místních středoškoláků v posluchárně místní malotřídky informoval o mocné drogové zkáze, která se jako přílivová vlna šíří Amerikou.

Postaví se před rodiče, zhasne v sále a jeho asistent pustí instruktážní film, který lektor doprovází svým komentářem. Film je příběhem lásky dvou středoškoláků na jiném anonymním americkém maloměstě. Jimmy Harper (Christian Cambell) je vzorný upravený student s věčným úsměvem na tváři, vždy připravený převést starou paní po přechodu a pomoct jí s nákupem. Jeho švihácká čepice, pletená vesta a vždy pečlivě nažehlená košile jsou dobře známy po celém širém okolí, stejně jako je známa i jeho nesmělá romantická láska k Mary Lane (Kristen Bell). Mary Lane, spolužačka Jimmyho Harpera je slušná plavovláska z dobré rodiny v květovaných šatech a svetříku, zamilovaná do Jimmyho. Touží po společném manželském životě a nadevše miluje chvilky, kdy spolu srkají kakao na zápraží jejich domu a diskutují o Shakespearovi. Lektor však ukáže i temnou stranu americké společnosti, bující podhoubí zločinu a nenávisti, z něhož pocházejí podvratné živly, které se snaží parazitovat na počestných, morálních spoluobčanech a strhávat je na šikmou plochu. Jack Stone (Steven Weber) je padouch každým coulem, jeho tvář vždy zdobí ironický úsměv a z koutku visí cigareta, jejíž chování se vymyká gravitaci. Jack dealuje "marjánku", hledá na ulici důvěřivé "kavky", které vláká do svých osidel, a ty pak pro Jackův zelený "matroš" udělají cokoli.

Z filmu Tráva

Neštěstí, říká se, nechodí po horách, ale po lidech, a tak Jackovi padne do oka právě Jimmy a šokovaní rodiče sledují na plátně, jak se premiant třídy po prvním jointu mění ve zvíře, jak padají jeho zábrany, roste chuť k jídlu i sexuální náruživost. Zodpovědnost se vytrácí jako kroupy v parném letním dni a nešťastné události nabírají spád.

Z filmu Tráva

V roce 1936 natočila jedna nejmenovaná církevní společnost moralistní a informační film o marihuaně "Tell Your Children (Řekněte to dětem)", který však byl natolik za vlasy přitažený, špatně zahraný a negativní dopad konzumace konopí vykresloval v barvách tak černých, že se prostě nedal brát vážně. Hojné parodie na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

Režisér Andy Fickman se této látky chopil, aby natočil filmový muzikál inspirovaný jednak původním církevním snímkem a jednak losangeleským muzikálem "Reefer Madness", který zaznamenal oslnivý úspěch a jeho tvůrci se spolupodíleli i na tvorbě filmu. Tráva je syrová komedie založená na téměř až absurdní nadsázce, zároveň ji celou provázejí efektní a propracované muzikálové prvky. Stylem humoru by se film dal přirovnat k americkým crazy komediím typu Scary Movie, až na to, že je o něco méně syrový a záchodový. Další odlišností jsou pak zmíněné muzikálové vstupy, které jsou skutečnou pastvou pro oči. Vtipné texty písniček a slušné pěvecké výkony doplňuje propracovaná choreografie, která místy až připomíná Moulin Rouge. Obzvláště snová scéna s Ježíšem (Robert Torti) skutečně stojí za to. Režie je svěží, střídá barevné pasáže instruktážního filmu s černobílou realitou zešeřelé školní třídy a upřímně šokovanými výrazy rodičů. Nudit se nestíháte ani na chvilku, padouši jsou zde přímo archetypy padouchů a podle naivních postav místních teenagerů by se daly psát seriály. Co se hudební složky týče, podílel se na ní tým, který má na svědomí již zmíněný veleúspěšný muzikál. Je to na ní poznat, všechny písničky jsou profesionální a zábavné, ať už po hudební nebo textové stránce. I herecké výkony stojí za vidění, Alan Cumming přímo exceluje a jako lektor dokáže být až hypnoticky přesvědčivý, když káže o morálce s démonickým leskem v očích. Rovněž ironický padouch Jack v podání Stevena Webera dává filmu šťávu.

Z filmu Tráva

Reefer Madness je asi jedna z nejlepších "huličských" komedií, jakou jsem doposud viděl. Svou roli určitě hraje i fakt, že je doplněná o povedené muzikálové prvky a kromě kvalitních hereckých výkonů je dobře zvládnutá i režie. Osobně bych filmu vytknul snad jen provázanost s filmy o zombiích, ve které se mění nebozí teenageři po jednom prásku z jointa. Ale musím uznat, že jsem se dobře bavil a odcházel s úsměvem na tváři. A to se počítá.

Z filmu Tráva

Související odkazy: Bioscop

Tráva (Reefer Madness), USA/Německo 2005
Režie: Andy Fickman, scénář: Kevin Murphy, Dan Studney, kamera: Jan Kiesser, hudba: Dan Studney, střih: Jeff Freeman, kostýmy: Maya Mani, choreografie: Mary Ann Kellogg, výkonní producenti: Andy Fickman, Kevin Murphy, Dan Studney, Jan Korbelin, Jimmy Veres, výprava: David Fischer
Hrají: Kristen Bell (Mary Lane) Christian Campbell (Jimmy Harper) Neve Campbell (Miss Poppy) Alan Cumming (Lektor) Ana Gasteyer (Mae Coleman) John Kassir (Ralph Wiley/ Uncle Sam) Amy Spanger (Sally DeBains/ Statue of Liberty) Robert Torti (Jesus) Steven Weber (Jack Stone/ George Washington)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio