Tove Janssonová: Cestovat nalehko

5. červenec 2019

Autorku samotnou by mohla charakterizovat slova jako: ostrovy, moře, lodě, cestování („Ale nalehko! Všeho co nejméně!"). Příroda. Samota. Práce a láska. Svoboda. A všechna tato slova se v různých spojeních a situacích samozřejmě objevují i v rozhlasově uváděných povídkách, jež pocházejí z výboru Cestovat nalehko. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Finská, švédsky píšící autorka (1914 - 2011) získala věhlas především svými knihami o mumincích. Už roku 1966 získala nejvyšší možné ocenění dětské literatury - Cenu Hanse Christiana Andersena a v roce 1994 Velkou cenu Švédské akademie.

Kromě série o bílých skřítcích ale psala autobiografické texty, romány a zejména výborné povídky. Tove Janssonová se vždycky chtěla vyjadřovat obrazně - v psaní i malování (byla spisovatelkou, malířkou i ilustrátorkou). Uměla se velmi pozorně dívat a svým způsobem i slovy „malovat", o čemž svědčí zvláště popisy krajin.

Účinkují: Jan Vlasák (Cestovat nalehko), Apolena Veldová (Smrt tělocvikáře), Martina Hudečková (Letňátko), Dana Černá (Rackové), Daniela Kolářová (Skleník)

Překlad: Jana Holá
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2019. 

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.